Научници од Виена создадоа самочистлива бела боја која не го губи пигментот на ѕид и го прочистува воздухот

Истражувачите од Виенскиот институт за технологија (Tu Wien) создадоа нов тип на самочистечка бела боја која никогаш не ја губи бојаta и го прочистува воздухот. Создадената ѕидна обвивка е направена од рециклирани материјали и органски отпад, што ја прави комерцијално исплатлива и еколошка.
Секој кој има ѕидови обоени во бело знае дека светлата, јасна боја сигурно ќе избледи со текот на времето. Виновникот се речиси секогаш супстанциите во воздухот кои се прицврстуваат и се акумулираат на површината на ѕидовите. Иако дел од ова може да се должи на индустриското загадување, одземајќи ги белите ѕидови од нивниот светли и чист изглед.

 

 

 

Самочистичка бела боја

Надевајќи се дека ќе создадат нова бела боја која би можела да остане чиста без да го изгуби својот оригинален изглед, истражувачкиот тим „Tu Wien“ користел наночестички. Резултатот, велат тие, е самочистачка, евтина и лесна за производство ѕидна покривка која го одржува чистиот воздух и неговата бела боја практично на неодредено време.

Како работи

Клучот за нивната бела боја отпорна на избледување и самочистење е додавањето наночестички од титаниум оксид. Кога се нанесуваат во правилни количини и комбинации, овие наночестички можат да создадат заштитен слој над бојата што користи светлосна енергија за да ги разбие несаканите загадувачи што се акумулираат на нејзината површина.

 

 

Истражувачите, исто така, открија дека додавањето на одредени клучни наночестички, вклучително и фосфор, азот и јаглерод, во раствор за храна од титаниум оксид прави нешто неверојатно. Овие наночестички овозможуваат бојата да користи редовна сончева светлина, наместо моќна ултравиолетова светлина, за да ги отстрани акумулираните загадувачи.

Пријатност за животната средина

Заедно со очигледните придобивки од самочистечката бела боја, истражувачите зад новата обвивка велат дека нивното создавање е изненадувачки еколошки. Тоа е затоа што методот што го користеле за нивната лабораториска верзија користел едноставен органски отпад и отпадни материјали и не користел скапи благородни метали често користени во комерцијалната фотокатализа.

Истражувачите велат дека ќе спроведат повеќе експерименти за дополнително да го подобрат процесот.

  • Budimko напиша:

    …you are too good to be true,
    can’t take my eyes of you…
    Mozzart kuglite se odlicni, sto im treba ova so varta (krechot po skopski)!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *