Научниците чекор поблиску до повторно создавање изумрени видови животни, откако извршија неколку анализи на некогашниот ендемски вид- тасманскиот тигар

Последниот од ваков вид можеби исчезнал во 1936 година, но со експерименти може да се види тасманискиот тигар повторно како шета по Земјата.

Истражувачите во вторникот објавија дека откриле РНК – генетски материјал присутен во сите живи клетки што има структурни сличности со ДНК – од исушената кожа и мускули на тасмански тигар, складирани од 1891 година во музеј во Шведска.

 

 

 

Научниците неодамна извлекоа ДНК од древни животни и растенија, од кои некои се стари 2 милиони години, но оваа студија го означи првпат РНК – многу понестабилна од ДНК – да биде обновена од изумрен вид.
Секвенционирањето на РНК, за разлика од ДНК, им овозможува на експертите вистинска биологија и регулација на метаболизмот што се случувала во клетките и ткивата на тасманските тигри пред да исчезнат, што би било неопходно за да се деизумира видот.
Иако не е во фокусот на ова истражување, способноста да се извлече, секвенционира и анализира старата РНК може да ги зголеми напорите на другите научници за повторно создавање на изумрени видови.

Веста доаѓа бидејќи се работи на посебни проекти за враќање на други изумрени видови, како птицата додо која исчезна пред повеќе од 350 години.

„Colossal Biosciences“, стартап со седиште во Далас, Тексас, ги објави плановите во 2022 година да започне „де-истребување“ на тасманискиот тигар и волнениот мамут користејќи технологија на матични клетки.

ДНК (деоксирибонуклеинска киселина) и РНК (рибонуклеинска киселина) – биомолекуларни роднини – се основни молекули во клеточната биологија. ДНК е двоверижна молекула која го содржи генетскиот код на организмот, носејќи ги гените што ги создаваат сите живи суштества. РНК е едноверижна молекула која носи генетски информации што ги добива од ДНК, ставајќи ја оваа информација во пракса. РНК ја синтетизира целата количина на протеини што му се потребни на организмот за да живее и работи за да го регулира клеточниот метаболизам.

„Ако сакаме да ги разбереме изумрените видови, треба да разбереме какви генски комплементи имаат, како и што правеле гените и кои биле активни“, вели генетичарот и ко-автор на студијата Марк Фридлендер од Универзитетот во Стокхолм и „SciLifeLab“.

 

 

 

Остатоците, сместени во шведскиот природонаучен музеј, биле полумумифицирани, со зачувани кожа, мускули и коски, но изгубени внатрешни органи.
„Повеќето истражувачи мислеа дека РНК ќе опстане само за многу кратко време – како денови или недели – на собна температура“, рече еволуционерниот генетичар Лав Дален од Центарот за палеогенетика. Ова е веројатно точно кога примероците се влажни, но очигледно не е случај кога се сушат“.

Освен лентите на грбот кои личат на тигар, тасманискиот тигар личел повеќе на волк. Доаѓањето на луѓето во Австралија пред околу 50.000 години доведе до огромни загуби на животинскиот свет.

Последниот познат тасманиски тигар, по име Бенџамин, починал во зоолошката градина во Тасманија во 1936 година.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *