Научниците го пронајдоа клучот за борба против стареењето

Истражувачите од Националниот институт за наука и технологија Улсан (UNIST) во Република Кореја направија чекор напред во борбата против процесот на стареење. Нивната нова техника, која селективно ги отстранува старите клетки, би можела да биде клучот за иновативните третмани за болестите поврзани со стареењето. Извештај за ова откритие беше објавен на порталот на Американското хемиско друштво (ACS).

 

 

Сензационалното откритие на биолозите е поврзано со т.н. органски молекули кои се безбедни за телото и можат селективно да делуваат на клетките кои стареат.

Овие уникатни молекули делуваат на рецепторите во мембраните на старечките клетки кои содржат реактивни видови кислород. Како резултат на овој ефект, се формираат дисулфидни врски и олигомери, кои се комбинираат за да создадат вештачки протеински структури. И, што е најизненадувачки, овие протеини се способни да ги уништат мембраните на старите клетки, што доведува до нивно самоуништување.

Водачот на студијата, професорот Џа Хјун Рју, ја сподели својата возбуда: „Успешно го демонстриравме селективното отстранување на старечките клетки со таргетирање на митохондриите и предизвикување дисфункција. Овој пристап претставува ветувачка нова стратегија во третманот на болестите поврзани со староста, отворајќи нови хоризонти за медицината на иднината“.

Ова откритие ветува дека ќе го подобри пристапот за лекување на болести поврзани со стареењето, отворајќи огромни можности за медицината.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *