Научниците испаднаа најголеми фантазери: Трансформаторски вонземјани направени од радиоактивен метал?

Научниците отсекогаш сонувале да пронајдат вонземски живот, но што ако не е ништо како она што го гледаме во филмовите? Новата студија спроведена од голем американски истражувачки институт отвора возбудливи нови хоризонти во потрагата по вонземски живот. Очигледно на научниците им е возбудливо да си фантазираат какви се вонземјаните.

 

Метални вонземјани

Научниците открија метали способни за самоодржливи хемиски реакции, што отвора нови можности за појава на живот во Универзумот. Овие метални вонземјани, слични на радиоактивните трансформатори од популарната франшиза, би можеле да станат реалност.

Основата на животот на Земјата се органските соединенија, но истражувачите од Универзитетот во Висконсин-Медисон (САД) се прашуваа: дали вонземскиот живот може да се развие од сосема различни хемиски елементи, на пример, од метали? Се покажа дека да. Автокатализата, клучен процес за животот на Земјата, може да постои со користење на различни елементи освен јаглеродот.

Студијата спроведена од научници покажа дека животот на другите светови не мора нужно да потекнува од органски јаглерод, како што е случајот со луѓето. Откриле дека металите како живата и ториумот можат да се размножуваат под одредени услови.

Студијата испитувала научни документи од последните 200 години и открила 270 различни циклуси на автокатализа, од кои многу не користеле органски соединенија. Некои циклуси се центрирани околу елементи кои целосно отсуствуваат од животот на Земјата, како што се живата и ториумот. Освен тоа, некои реакции се случуваат при екстремни температури и притисоци, што дава надеж дека такви услови може да постојат и на други планети.

Истражувачите се надеваат дека идните студии ќе ја потврдат оваа теорија и ќе помогнат да се најде вонземски живот. Ова откритие има огромни импликации не само за науката, туку и за практични примени, вклучително и ефикасно користење на ресурсите и енергијата.

Астробиолог, бактериолог и еволутивен биолог Бетул Качар од Универзитетот во Висконсин-Медисон (САД) резимира: „Важно е да се истражат овие можности за да имаме идеја за тоа што сите форми на живот, а не само копнениот живот, може да изгледа. Животот може да го катализира создавањето на повеќе живот и може да биде многу поразновиден отколку што некогаш сме замислувале“.

Научниците се надеваат дека идните истражувања ќе ги потврдат нивните теории и ќе помогнат да се прошири нашето разбирање за различноста на животот во Универзумот.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *