Научниците одгледаа човечки бубрези во свињи за 28 дена – во откритие што може да направи револуција во трансплантацијата на органи

Надежта е на повидок за пациентите со трансплантација, бидејќи научниците за прв пат израснаа речиси човечки бубрези во свињи.

„Светиот грал“ за спречување на илјадници луѓе да умрат, додека чекаат трансплантација е да се одгледуваат човечки органи кај животните, создавајќи неограничено снабдување без да се чека за донатори на човечки органи.

 

 

 

Научниците не можат едноставно да стават човечки бубрег во свиња, бидејќи имунолошкиот систем на животното би го отфрлил. Но, сега истражувачите успеаја да натераат бремена женска свиња да израсне ембрион – прасе во најраните фази на развој – со речиси човечки бубрези.

Исто како и во ИВФ , ембрионот на прасето бил создаден во лабораторија со оплодување на јајце клетка со сперма, но генетски конструиран за да ја направи поприемлива за човечките клетки. Потоа, научниците додадоа човечки „плурипотентни“ матични клетки, кои можат да станат секаков вид на матични клетки во телото – одгледувајќи ги во специјална хемиска супа за да се развијат во минијатурни бубрези.

Ембрионите на прасињата беа ставени во сурогат женски свињи, како во ИВФ, за да се создаде бременост. Возбудливо, по речиси еден месец во утробата, бубрезите во ембрионите на прасињата имале нормална структура. Тие, исто така, развиле снопови клетки кои подоцна ги поврзуваат бубрезите со мочниот меур за да ги исфрлат отпадните материи од телото.

Важно е дека и покрај тоа што растеле во ембрион на свиња, бубрезите биле најмалку половина човечки, содржани до 60 отсто човечки клетки и 40 отсто свински клетки. Тоа сугерира, доколку им се дозволи да се развиваат понатаму, тие би можеле да станат работни бубрези корисни за трансплантација на луѓе.

Сепак, според експертите, на растењето на органите за луѓето во свињи е сè уште му требаат години.

 

 

 

На пример, бубрезите во тековната студија сè уште имаат свински крвни садови, бидејќи човечките би биле отфрлени од имунолошкиот систем на бремената женска свиња.

За да се надмине овој проблем, би бил потребен многу покомплексен генетски инженеринг, па затоа бубрезите биле погодни за трансплантација на луѓе.
Тековната студија, исто така, откри дека мал број човечки клетки влегле во мозокот и ‘рбетниот мозок на ембрионот на прасето.

Ова предизвикува етичка загриженост, ако експериментот отиде подалеку и ембриони како овој всушност станат живи прасиња со суштински дел човечки мозок.

За пробивот, вишиот автор на студијата, д-р Лаи Лиангсју, од институтот за биомедицина и здравје во Гуангжу, рече: „Органите на стаорци се произведени кај глувци, а органи на глувците се произведени кај стаорци, но претходните обиди да се одгледуваат човечки органи во свињите не успеаја.

Нашиот пристап ја подобрува интеграцијата на човечките клетки во ткивата на примачот и ни овозможува да одгледуваме човечки органи кај свињите.
Истражувачите, чии резултати се објавени во списанието „Cell Stem Cell“, одгледувале ембриони на прасиња во хемикалии кои помогнале да се подгреваат и човечките и свинските клетки.

 

  • JoSiF напиша:

    Значит да се бришам од листата на дарувачи на органи.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *