Научниците открија антички ХЕРПЕС во коски стари 50.000 години на неандерталци пронајдени во руска пештера

Најстарите човечки вируси, вклучувајќи го и херпесот, се откриени во коските на неандерталците стари 50.000 години – и експертите наскоро би можеле да ги рекреираат.

Истражувачите од бразилскиот Сојузен универзитет во Сао Паоло идентификуваа остатоци од херпес вирусите, кои предизвикуваат херпес, сексуално преносливиот папиломавирус и аденовирус, исто така познат како обична настинка, во ДНК на двајца машки неандерталци пронајдени во руска пештера.

 

 

 

Претходните теории сугерираа дека неандерталците можеби исчезнале поради вируси и најновата студија може да биде првата што обезбеди докази за оваа идеја. Сега, тимот се надева дека ќе ги синтетизира вирусите и ќе ги инфицира човечките клетки во лабораторија за да види како тие се споредуваат со нивните современици.
„Овие вируси слични на Паркот Јура потоа може да се проучат за нивните репродуктивни и патогени особини и да се споредат со денешните колеги“,

Тимот ги пронашол останките на неандерталците во сибирската пештера Чагирскаја на планините Алтај, кои ги користеле за секвенционирање на податоците од геномот на древните суштества.

Резултатите утврдиле дека остатоците од вирусите не биле заразени од можни предатори кои се хранеле со неандерталци или од современи луѓе кои можеби ракувале со коските.

Аденовирусот предизвикува симптоми на настинка кај современите луѓе и може да предизвика инфекции на крајниците, аденоидите и другите мукозни ткива, додека кај нив може да се развијат генитални брадавици и рак од сексуално преносливиот папиломавирус.
Студијата објави дека истражувачите веруваат дека „особено херпес вирусите можеби биле главна причина за изумирањето на неандерталците“, но треба да спроведат дополнителни тестирања за да ги потврдат наодите.

„Земено заедно, нашите податоци покажуваат дека овие вируси можеби претставуваат вируси што навистина ги заразиле неандерталците“, рече Брионс, водачот на студијата.
Брионс рече дека наодите не се изненадувачки, имајќи предвид дека луѓето денес се заразени со околу 10 болести во текот на нивниот живот.

Посмртните останки на неандерталците првпат беа откриени во 2022 година, меѓу девет други кои споделуваа ДНК, што значи дека се поврзани.

 

 

 

Ќерка и нејзиниот татко биле меѓу посмртните останки и тој споделил митохондријална ДНК со двајца мажи, откривајќи дека имале женски предок, веројатно иста баба. Имало знаци дека возраста се движела од деца и тинејџери до возрасни и се верува дека сите умреле во исто време, но истражувачите не знаеле како, додавајќи дека немало никакви знаци на погреби.

Истражувачите сега се надеваат дека нивното ново откривање на ДНК на трите тешки болести конечно би можело да фрли светлина врз тоа што довело до смрт на неандерталците и  до нивно истребување.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *