Научниците открија необична обвивка на статуата на Херкулес стара 2.000 години

Статуата на Херкулес стара 2.000 години, симбол на храброста и силата, повторно стана предмет на восхит. Овој полубог, синот на Зевс и еден од најпознатите ликови во старогрчката и римската митологија, го пронашол својот дом во музејот на Ватикан.

 

 

Истражувачите веруваат дека статуата на Херкулес првично стоела на пиедесталот во Театарот на Помпеј, величествена градба што се сметала за најголемиот театар во Рим, недалеку од храмот на Венера Победоносната. Според претпоставката, статуата еднаш била погодена од гром, по што била закопана во земја. Според древните религиозни верувања, местото на ударот се сметало за свето, а предметите погодени од гром биле закопани на место со изградба на заштитен ѕид.

„Велат дека удар на гром раѓа љубов и вечност. Во овој случај, статуата ја добила својата вечност со паѓање и затворање во еден вид мермерна гробница од травертин. По ударот, статуата се сметала за свет предмет, а таа опстанала до нејзиното откривање пред околу 150 години“, вели археологот Џандоменико Спинола.

Статуата е откриена во 1864 година, закопана во јама опкружена со травертински плочи. Првично, таа била обновена на едноставен начин, покриена со слој од восок. Но, неодамна, музејот на Ватикан започна потемелна и сериозна работа на проучување и реставрација на овој артефакт. Реставраторите беа пријатно изненадени кога се покажа дека обвивката на статуата се покажа како нешто посебно и уникатно.

 

 

При отстранување на слојот од восок од површината на статуата, стана јасно дека е покриена со легура на жива и злато. Ова откритие предизвика вистинско задоволство и заинтересирани научници. Легурата на жива со злато ѝ обезбедила на статуата не само естетска убавина, туку и ја зголемила нејзината сила и издржливост.

Излегува дека античките занаетчии користеле таква легура за да создадат посебни уметнички дела. Златото, брилијантен и благороден метал, заедно со живата, и дадоа на статуата благороден и величествен изглед. Ова укажува дека статуата на Херкулес не била само уметничко дело, туку и симбол на богатството и раскошот од тоа време.

Реставраторите се зафатија со прецизно чистење и обновување на финишот на статуата за да ѝ го вратат првобитниот сјај. Откриле дека легурата жива-злато е маестрално нанесена и украсена со различни детали кои ја истакнуваат моќта и убавината на Херкулес.

Ова откритие носи нова перспектива на статуата на Херкулес и нејзиното значење во историјата на уметноста. Станува не само предмет на религиозна или митолошка почит, туку и сведоштво за вештината и големината на античките занаетчии.

  • Џуро напиша:

    “…синот на Зевс и еден од најпознатите ликови во старогрчката и римската митологија…”.
    Не постои такво нешто како старогрчка.Сите артефакти од тој период се или старомакедонски или староримски-ама најголем број од нив украдени од Македонија.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *