Научниците открија растение со неверојатни карактеристики кое може да преживее во суровите услови на Марс

Астробиолозите изнесоа изненадувачка хипотеза: мовта Syntrichia caninervis, позната по својата способност да преживее во најтешките услови на Земјата, би можела да биде главен кандидат за колонизација на Марс.

 

 

Овој скромен, но изненадувачки отпорен вид на мов, кој успева во пустини и ледени предели, покажа способност да издржи нивоа на радијација што би било смртоносно за повеќето живи организми. Неговите уникатни адаптации му овозможуваат не само да преживее, туку и да напредува во услови кои многумина би ги сметале за непогодни за живеење.

Научниците го споредуваат со тардигради, микроскопски суштества познати по нивната способност да преживеат екстремни услови. Истражувачите сугерираат дека Syntrichia caninervis може да биде уште поотпорна. Ова откритие го става во центарот на вниманието како потенцијален учесник во плановите за тераформирање на Марс.

 

Тераформирањето, процесот на трансформирање на атмосферата и климата на планетата за да се создадат услови погодни за живот на Земјата, долго време е предмет на научна фантастика. Меѓутоа, со откривањето на Syntrichia caninervis, научниците за прв пат имаат вистинска надеж дека овој процес може да стане реалност.

 

Иако само мов нема да го трансформира Марс во земен рај, тој би можел да стане важен дел од екосистемот што на крајот ќе ја направи Црвената планета нов дом за човештвото. Можеби нашите потомци ќе му се заблагодарат на овој скромен мов што го отвори патот до ѕвездите.

 

 

 

 

  • Васе напиша:

    Сите силни пари шо се даваат за патување во свемиро, јас да сум власт, би ги забранил! А, потоа со ребаланс на буџето, би ги насочил на подобрување на состојбата на нашава планета – насушена (а немаме друга, “Back up”)!
    По едно 100-500 години кога се ќе „биде цакум-пакум“ на “Planet Earth”, тогаш би дозволил експедиции!
    Во меѓувреме, би го насадил мовов на Марс и за 100-500 год, можи ќе направи некоја атмосфера?

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *