Научниците примија радиосигнал испратен од галаксија оддалечена скоро 9 милијарди светлосни години, кој ќе им овозможи да погледнат назад во минатото

Истражувачите од Канада и Индија успеаја да го фатат сигналот од галаксијата наречена „SDSSJ0826+5630“, со помош на џиновски телескоп во Индија. Радио бранот може да им овозможи на астрономите да погледнат назад во минатото и да го разберат раниот универзум – за кој се смета дека е стар околу 13,7 милијарди години.

 

„Тоа е еквивалентно на поглед наназад во времето од 8,8 милијарди години“, изјави за Метро Арнаб Чакраборти, космолог и коавтор на студијата за детекција на бранови.

Сигналот не беше испратен од вонземјани – пред да избрзате да донесете какви било заклучоци – туку наместо тоа, дојде од галаксијата за формирање на ѕвезди, емитирана кога универзумот беше стар само 4,9 милијарди години. Ова е прво детекција на радио сигнал од ваков вид од толку огромно растојание.

 

„Галаксија емитира различни видови радио сигнали“, изјави Чакраборти за Метро. „До сега, беше можно само да се сними овој конкретен сигнал од блиската галаксија, ограничувајќи го нашето знаење на оние галаксии поблиску до Земјата“.

Aстрономското друштво го објави револуционерното откритие во нивните месечни известувања.

Откривањето бранови беше особено клучно откритие бидејќи фреквенцијата беше на специфична бранова должина позната како „линијата 21 см“. Ова е познато и како водородна линија и е спектрална линија на електромагнетното зрачење со фреквенција од 1420. Водородот се шири низ вселената и може да помогне во мапирањето на галаксиите. За ова се користи „линијата од 21 см“.

 

 

Џиновскиот телескоп во Индија успеа да го фати слабиот сигнал поради гравитационите леќи. Коавторот на студијата објасни за The Metro дека гравитационото леќи е природен феномен кој „го зголемува сигналот што доаѓа од далечен објект за да ни помогне да погледнеме во раниот универзум“.

Истражувачите ја искористија детекцијата за да ја измерат содржината на атомската маса на галаксијата. Научниците открија дека оваа конкретна галаксија е речиси двојно поголема од масата на ѕвездите видливи за нас од Земјата.

 • Pero напиша:

  moze nekoj prdnal pred 9 milijardi godini, i sega nie go slusame…

  • Т напиша:

   Понеинтелигенто суштество од тебе немам видено. Жал ми е за луѓето што мораат да те трпат надвор од овој портал. Страшно и жално.

 • Името мое на брегот го напишав напиша:

  Некој се трудел да преведе, да го уреди текстот и така натаму, ама за кого? Најпростите како Перо останаа во државава!

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.