Научниците во шок по откривањето на нова планета надвор од нашиот Сончев систем, наречена „Забранета планета“

Астрономите открија невообичаено голема планета која орбитира околу мала ѕвезда која се наоѓа на околу 280 светлосни години од Земјата. Поврзана студија е објавена во списанието !Astronomical Journal“.
Необичната големина на планетата наречена TOI 5205b ги наведе истражувачите да ја наречат „забранета планета“.
Планетата со големина на Јупитер беше откриена од истражувачи со помош на сателитот за транзитни егзопланети (ТЕСС) на НАСА.

Откриената егзопланета орбитира околу црвено џуџе наречено TOI-5205, кое е околу 40% од големината и масата на Сонцето и има температура од околу 3127 степени во споредба со просечната температура на сонцето од 5527 степени.

 

 

Џуџестата ѕвезда М е помала, постудена и поцрвена од нашето сонце. Овие затемнети ѕвезди се меѓу најчестите во универзумот, а во последниве години астрономите открија дека ѕвездите од џуџето М имаат поголема веројатност да имаат планети кои орбитираат околу нив.

Сепак, астрономите не очекуваа такви мали ѕвезди да имаат џиновски планети. И токму тоа го открија астрономите кога одблизу го погледнаа планетарниот систем TOI-5205.

„Ѕвездата TOI-5205 е околу четири пати поголема од Јупитер, но некако успеа да формира планета со големина на Јупитер, што е прилично неверојатно“, вели авторот на студијата Шубам Канодија од Институтот за наука Карнеги во Вашингтон.
Астрономите открија неколку гасни џиновски планети кои орбитираат околу старите џуџести ѕвезди М, но TOI 5205b е првиот гасен џин откриен околу џуџеста ѕвезда М со мала маса.

Бидејќи ѕвездата е многу помала, планетата повеќе личи на грашок кој орбитира околу лимон, вели водечкиот автор на студијата Шубам Канодија од Институтот за наука Карнеги.

Ѕвездите се формираат од масивни облаци од гас и прашина во вселената. Остатокот од материјалот од формирањето на ѕвездите се врти околу ѕвездата и создава ротирачки диск од кој се раѓаат планети.

„Постоењето на TOI-5205b го проширува нашето знаење за дисковите во кои се раѓаат овие планети“, рече Канодија. „Првично, ако нема доволно карпест материјал во дискот за да се формира почетното јадро, тогаш е невозможно да се формира гасна џиновска планета“.
И, на крајот, ако дискот испари пред да се формира масивно јадро, тогаш е невозможно да се формира гасна џиновска планета.

 

 

„А сепак, TOI-5205b се формираше и покрај овие ограничувања. Врз основа на нашето разбирање за формирањето на планетите, TOI-5205b не треба да постои, тоа е некаква „забранета планета“.
Истражувачите ќе ја набљудуваат планетата со вселенскиот телескоп Џејмс Веб, кој би можел да утврди дали TOI-5205b има атмосфера и да открие повеќе мистерии за нејзиното формирање.

Неодамнешните набљудувања „веќе навестуваат присуство на повеќе такви планети, што сугерира дека TOI-5205 b, иако ретко, не е единствената“, напиша Канодија на својот блог.

  • Nove напиша:

    Ne se sozdavaat sami po sebe tuku Gospof gi zozdal, trumpaci. Zatoa ne e cudno da postoi takvs plsmeta okolu takvs zvrzda. Mnogu imteligentni nsuvnici se raxbirsat. Ateisgi trpat Bozja milost no ke mu dojde krajot

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.