НАУЧНО ОТКРИТИЕ: Зошто некои луѓе можат да ги видат „аурите“ на другите луѓе и тоа да го претстават со боја?

Наводните психички способности кои им овозможуваат на луѓето да гледаат аури околу другите може да се фикција на мозокот, според студијата на Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL) за ретка форма на синестезија, каде што некои луѓе гледаат шарени „аури“ околу своите сакани.

 

 

Емоционална синестезија на бои

Студија на случај објавена во списанието „Когнитивна невропсихологија“ покажува како некои луѓе можат да ги перцепираат боите како одговор на познати луѓе или емоционално евоцирачки зборови, состојба позната како синестезија на емоциите во боја.

Д-р Џејми Вард, автор на студијата, вели: „Обично се верува дека некои луѓе имаат магична способност да ги детектираат скриените емоции на другите гледајќи ја шарената „аура“ или енергетското поле што го зрачат. Нашата студија сугерира поинакво толкување. Овие бои не ги рефлектираат латентните енергии што ги емитираат другите луѓе, туку тие се целосно создадени во мозокот на гледачот“.

Во студијата, д-р Вард од Одделот за психологија на Универзитетот во Калифорнија документирал жена позната која можела да гледа бои како виолетова и сина како одговор на луѓето што ги познавала или нивните имиња кога и се читаат. Зборовите предизвикаа бојата да се прошири низ нејзиното видно поле, додека самите луѓе изгледаа како да имаат обоени „аури“ проектирани околу нив. На пример, „Џејмс“ наречен розова, „Томас“ црна и „Хана“ сина.

Сличен тест со користење на 100 зборови оценети на скала од 1 до 7 за нивното емоционално влијание покажа дека многу од емотивните зборови како страв или омраза исто така предизвикуваат бои. Зборовите поврзани со позитивни емоции имаат тенденција да предизвикуваат розова, портокалова, жолта и зелена боја, додека зборовите поврзани со негативни емоции предизвикуваат кафена, сива и црна боја.

Иако е доста вообичаено метафорично да се опишуваат луѓето или емоциите во однос на боите, жената всушност објави дека ги гледа јасно. Навистина, кога „Џејмс“ (розовиот збор) беше напишан со погрешна боја (како сина), времето на нејзината реакција се намали.

 

Синестезијата е состојба, која се јавува кај 1 од 2.000 луѓе, во која стимулацијата на едно сетило предизвикува одговор во едно или повеќе други сетила. На пример, луѓето со синестезија може да ги перцепираат формите со вкусови или мирисите со звуци. Се смета дека потекнува од мозокот, а некои научници веруваат дека тоа може да биде предизвикано од разговор во мозокот, како што е помеѓу центрите вклучени во обработката на емоциите и мирисот. Познато е дека синестезијата е наследна.

Д-р Џејми Вард продолжува: „Способноста на некои луѓе да ги видат обоените аури на другите зазема важно место во фолклорот и мистицизмот со векови. Иако многу луѓе кои тврдат дека имаат такви моќи се шарлатани, можно е и други да се родени со дарот на синестезија“.

Пред да веруваат дека некои луѓе имаат натприродни способности, научниците препорачуваат прво да се претпостави дека се случува синестезија.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.