Науката „ни гледа“ на рака: Што вели должината на нашите прсти за нас

Со векови, тетките што гледаат на рака им ветуваат на клиентите дека тајните на иднината се напишани во линиите на нивните раце. Но, иако нема вистински љубовни линии кои чекаат да бидат прочитани, некои научници веруваат дека нашите раце навистина можат да ни кажат многу за нас самите.

Поконкретно, научниците проучувале нешто што се нарекува сооднос 2D:4D што е сооднос помеѓу вашиот показалец и домалиот прст.

Овој сооднос е поврзан со сè, од спортски перформанси и дебелина до агресија, па дури и со психопатски тенденции.

Но, не секој научник е убеден, па затоа прочитајте за да дознаете што вашите раце можат да откријат за вас.

 

Разликата меѓу вашите прсти може да изгледа прилично произволна, но научниците сугерираат дека тоа може да биде показател за тоа како сте се развиле во утробата.

Д-р Бен Серпел, спортски научник од Универзитетот во Нова Англија и фудбалскиот клуб Geelong Cats, изјави дека односот 2D:4D е поврзан со нивото на хормоните на вашата мајка.

„Се смета дека соодносот 2D:4D е воспоставен во утробата уште на крајот на првиот триместар, а тоа е под влијание на пренаталната изложеност на тестостерон. Со оглед на тоа што тестостеронот е андроген хормон, што значи дека им помага на она што многумина би ги сметале за повеќе „машки“ особини, жените обично имаат повисок сооднос 2D:4D од мажите“.

Тој исто така забележува дека пренаталниот тестостерон е поврзан со чувствителноста на тестостерон подоцна во животот.

Поради поврзаноста на односот со машкиот полов хормон, истражувачите често се фокусираат на особини за кои се верува дека се поврзани со чувствителноста на тестостерон.

Подолг домал прст од показалецот

Ако вашиот домал прст е значително подолг од показалецот, тоа значи дека имате низок сооднос 2D:4D.

Вреди да се напомене дека мажите речиси секогаш ќе имаат помал сооднос од жените бидејќи се изложени на повеќе пренатален тестостерон. Но, ако имате исклучително низок сооднос 2D:4D како маж или жена, тогаш можеби има некоја причина за славење.

Во истражувањето на д-р Серпел, тој идентификуваше низок сооднос како потенцијален знак за успех меѓу рагби играчите, хирурзите и политичките новинари.

Причината е дека реакцијата на тестостерон е поврзана со способноста да се примаат и обработуваат информации.

Тој вели: „Ние тврдиме дека 2D:4D може да биде предвидливо за способноста да се задржи фокусот. Понатаму, задржувајќи го фокусот на задачата, тврдиме дека оние со низок 2D:4D стануваат успешни во таа задача“.

Други студии, исто така, открија врска помеѓу нискиот сооднос 2D:4D и параметрите за физичка подготвеност кај младите професионални фудбалери.

Но, тоа не е се добра вест, бидејќи нискиот сооднос исто така е поврзан со неколку „негативни“ особини.

Студијата од 2005 година на 298 студенти на Универзитетот во Алберта покажа дека помалиот сооднос 2D:4D е поврзан со повисоки нивоа на агресија кај мажите. Истражувачите дури откриле дека мажите со пониски коефициенти добивале повеќе казни во текот на сезоната на хокеј на мраз.

Можеби најшокантно, понискиот сооднос исто така е поврзан со нарушување на злоупотребата на опиоиди, асоцијално растројство на личноста, па дури и со психопатски тенденции.

Истражувачите велат дека нивните наоди сугерираат дека психопатијата може да биде „биолошки вкоренета“.

Д-р Сејед Сепехр Хашемиан, психоаналитичар кој работеше на трудот, изјави: „Бевме изненадени кога забележавме таква линеарна поврзаност помеѓу повисоките симптоми на психопатологија и пониските сооднос 2D:4D. Колку повеќе возрасен учесник имал знаци на психопатологија, толку повеќе се чини дека овој возрасен бил изложен на повисоки концентрации на тестостерон и пониски концентрации на естроген во текот на пренаталниот период од животот“.

Сепак, тој исто така истакнува дека иако тестостеронот може да предиспонира некого за одредено однесување, тоа не е нивната „непроменлива судбина“.

Тој додава: „Иако некои особини поврзани со помал сооднос 2D:4D може да се гледаат негативно во одредени контексти, тие исто така можат да бидат поволни во други, како во конкурентни или предизвикувачки ситуации“.

 

 

Подолг показалец од домал прст

Од друга страна, можеби имате показалец кој е подолг од вашиот домал прст. Ако е така, тогаш имате висок сооднос 2D:4D.

Покрај тоа што е поврзано со спротивното од сите особини на низок сооднос, некои студии ја разгледаа конкретно оваа особина.

Се верува дека повисокиот сооднос 2D:4D е маркер за понизок тестостерон и повисоки нивоа на изложеност на естроген додека сте во утробата. Студиите сугерираат дека високиот сооднос е поврзан со поголемо ниво на болка во различни ситуации.

Во еден труд од 2017 година, истражувачите од Медицинскиот универзитет во Лоѓ откриле дека од 100 мажи и жени кои биле подложени на реконструктивна операција на носот, поголем сооднос 2D:4D е поврзан со поголема постоперативна болка кај жените.

Но, како позитивна нота, во 2015 година, една студија од Меѓународниот центар за главоболка, Пекинг покажа дека жените со повисоки сооднос 2D:4D биле помалку склони да искусат главоболки од мигрена.

Една студија од 2022 година, исто така, од Универзитетот во Лоѓ, укажа на улогата на естрогенот и тестостеронот во обликувањето на акумулацијата на маснотии специфична за полот.

Жените, рече една група истражувачи, имаат тенденција да складираат повеќе маснотии во рацете, нозете и бутовите отколку мажите. Врз основа на оваа претпоставка, истражувачите потоа го проучувале односот на прстите на 125 возрасни лица за да видат дали тоа има некаква корелација со вишокот на килограми.

Тие откриле дека поголем сооднос е поврзан со развојот на дебелина кај двата пола.

Дали ова навистина функционира?

Оваа листа на особини поврзани со големината на прстите само ја „гребе“ површината на илјадниците студии објавени на оваа тема.

Односот 2D:4D исто така е поврзан со сексуалната ориентација, сиромаштија, менструалните болки, силата на стисокот, висината на скокот и можноста да станете пожарникар.

Но, ако почнувате да чувствувате дека соодносот 2D:4D е поврзан со речиси секоја можна особина, не би биле сами и не сите мислат дека ова е добра работа.

Основното прашање, објасни д-р Герет Ричардс, психолог од Универзитетот Њукасл, е дека сето тоа се потпира на претпоставката дека должината на прстот е добар показател за пренаталните хормони.

Но, ако не постои добар доказ дека соодносот 2D:4D всушност го мери она што го тврди, зошто има толку многу студии кои тврдат дека пронашле врски помеѓу должината на прстот и различните особини?

Професорот Џејмс Смолига, физиолог од Универзитетот Тафтс, изјави дека ова се должи на нешто што се нарекува „ефект на фиока на датотеки“.

Тој вели: „Она што се случува е дека луѓето прават газилион различни мерења и, за повеќето од нив, нема биолошка причинско-последична врска. Но, по глупава среќа, нешто ќе излезе како статистички значајно. Причината поради која се нарекува „ефект на фиока на датотеки“ е тоа што ако најдете нешто статистички значајно, го објавувате, а ако не, повторно го ставате во фиоката со датотеки“.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *