Науката откри: Ова се најубавите градови во светот според „златниот пресек“

Фотографиите од илјадници згради и улици ширум светот беа анализирани во една студија се со цел да се откријат најубавите градови во светот.

Дури седум градови во Велика Британија се појавуваат во топ 10, вклучувајќи ги Белфаст (4-то), Ливерпул (7-мо) и Дурам (8-мо).

Според науката, најубавиот град на светот е Честер.

Студијата откри дека градот со прекрасни ѕидови на катедралата, во северозападниот дел на Англија, има најголем процент на згради – 83,7 проценти – кои се усогласени со „златниот сооднос“.

Честер

Користејќи го овој сооднос како водич, истражувачите направија рангирање на најпривлечните градови на планетата, а Венеција е на второ место, има „резултат за убавина“ од 83,3 проценти.

Венеција

На третото место, пак, е Лондон 83 отсто. Четвртото место го освои Белфаст со 82,9 отсто, додека Рим падна на петтото место со 82 отсто.

Лондон

Белфаст

Рим

Честер е најубавиот град во светот, според науката, бидејќи има најмногу згради кои се усогласени со „златниот пресек“. Истражувачите го скенираа Google Street View, за фотографии на илјадници „иконски“ згради и улици од градови низ целиот свет, пред да исцртаат точки на аглите на секоја зграда за да ја пресметаат „пропорцијата на најдолгите и најкратките должини на нејзините димензии“.Тие пропорции потоа беа споредени со златниот сооднос (1:1,618) за да се види колку добро се совпаѓаат. Од причини кои навистина не можат да се објаснат, луѓето сметаат дека предметите што се расплетуваат со овој сооднос се инхерентно убави.

Остатокот од топ 10 е составен од Барселона шесто место со 81,9 отсто, Ливерпул, седмо место со 81 отсто, Дурам, осмо место со 80,5 отсто, Бристол е на деветто место со 80 отсто и Оксфорд е на десетто место со 79,7 отсто.

Барселона

Ливерпул

Највисоко рангиран американски град е Њујорк, кој се наоѓа на 17-то место со резултат од 77,7 проценти.

Њујорк

Златниот пресек долго време се користи како барометар за убавина со нумерички сооднос 1:1,618. Значи, зградата што се усогласува со неа би содржела форми и структури кои имаат меѓусебна врска во овој сооднос.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.