Науката позади „совршеното тело“: Како од Твиги стигнавме до Ким Кардашијан и како идејата за совршенство еволуираше со текот на годините?

Од облини, ултра-женствени силуети од 50-тите до денешните инфлуенсери со надуени усни и мал струк, „совршениот“ тип на тело кај жените се менуваше од деценија во деценија.

Експерт рече дека стандардите за убавина во текот на времето се трансформирани од комплексна мешавина на културни, психолошки и здравствени проблеми. Хирургот Марк Соломос објасни дека работите како економскиот бум по Втората светска војна, порастот на диеталната култура во 60-тите и денешната дигитална манипулација ја обликуваа перцепцијата за она што се смета за привлечно.
„Промените во „совршеното“ тело ги рефлектираат пошироките општествени промени, вклучително и промените во модата, медиумското претставување, културните вредности и напредокот во здравствената свест“, рече Соломос, кој е меѓународен пластичен хирург којшто се појавуваше во ТВ емисиите „10 години помлад“ и „Цена на совршенството“.

„Психолошките фактори како што се желбата за општествено прифаќање и влијанието на медиумите врз сликата за телото исто така играат значајна улога“.

 

 

 

1950-тите: бум по војната

Препознатливиот „изглед“ од 1950-тите беше со акцент на фигурата на песочен часовник, симболизирајќи ја плодноста и женственоста. Делумно, оваа слика е објаснета со повоениот економски бум (и „бејби бум“) – со враќање на жените на традиционалните родови улоги по конфликтот во кој многу жени преземаа традиционално „машки“ работни места.

„Совршен пример за ова беа Мерлин Монро, Бриџит Бардо и Џејн Менсфилд“, рече Соломос.

„Нивните тела беа меки, имаа облини и стереотипно се гледаа како идеални во однос на женското совршенство“.

1960-тите: Подемот на исхраната

„Идеалната“ жена се насочи кон тоа да биде послаба и помладешка, речиси андрогина. Придружувана од контракултура, која отфрли многу од идеите на претходните генерации, 1960-тите исто така забележаа бум во индустријата за исхрана.
Моделите како што е Твиги ја олицетворуваа ерата, при што феминизмот го поттикнува растечкото отфрлање на идејата за „домаќинка“ и повоениот Бејби Бум што значи дека голем дел од населението биле тинејџери.

 

 

 

„Оваа промена беше под влијание на подемот на младинската култура, феминистичкото движење и воведувањето на пилули за контрацепција“, рече Соломос.

„Свингираните 60-ти беа хедонистички, слободна љубов и рокенрол. За жените беше прифатливо да носат тесни панталони, а сепак да изгледаат секси. Твиги го направи прифатливо да се биде тенок, да се има мали гради и стана ултимативен преимер за модата од 60-тите.

1970-тите: Подемот на телесната позитивност

Идеалното тело стана поразновидно, одразувајќи ги пошироките општествени промени кон позитивноста на телото и прифаќањето на различни форми и големини. Магазинот „Тајм“ ја прогласи 1975 година за „година на жените“.

 

 

 

„Во оваа ера се појавија модели како Лорен Хатон и Фара Фосет, кои ја претставуваа природната убавина и атлетизмот“, рече Соломос.

„Овие жени почнаа да преземаат многу машки улоги и носеа „моќни костуми“ за да го одразат тоа, тие го комбинираа мајчинството заедно со работата, и така ја прифатија својата женственост и облини.

1980-тите: Фитнес бум

Во 1980-тите беше забележан и фитнес бум и промена кон „помоќен“ изглед на жените, олицетворение на „големите рамења“ во облеката од 1980-тите.

„Иконите како Џејн Фонда и Синди Крафорд ја популаризираа идејата за фит и атлетска фигура. На ова влијаеше фитнес лудото од ерата и акцентот на здравјето и благосостојбата“, објасни Соломос.

 

 

 

Жените сакаа да бидат дотерани, но сепак да изгледаат женствено и привлечно.

1990-тите: Моделите станаа примери

Иронично, кога Светската здравствена организација почна да алармира за светската епидемија на дебелина, „совршеното“ женско тело стануваше сè послабо и послабо. Телата „Waif“ беа во тренд бидејќи манекенките се залагаа за имиџ на телото што за многу жени беше недостижен.

 

 

„Идеалното тело се карактеризираше со комбинација на фитнес и тенкост, олицетворение на модели како Кејт Мос и Џоди Кид“, рече Соломос.
„Момчешките, рамни гради, жилави екстремитети доминираа на модната писта и тоа го одразуваше подемот на супермоделите и влијанието на медиумите кои ја промовираат тенкоста како модерна“.

2000-тите до денес: Дигитална манипулација

Технологијата почна да ја обликува нашата идеја за „идеалното“ женско тело, со изглед инспириран од филтри и изглед на „скоро вештачка интелигенција“.

Подемот на инфлуенсерите го пренасочи општеството кон подигитална идеја за убавина, а конкурентните трендови како што се позитивноста на телото и таблети ги преобликуваат нашите идеи за женското тело.

 

 

„Социјалните медиуми и дигиталните манипулации одиграа значајна улога во обликувањето на стандардите за убавина, при што влијателите и познатите личности влијаат на перцепциите за убавината. Ако мислите на риалити ѕвезди денес, постои заеднички изглед, речиси вештачка интелигенција“, рече Соломос.
„Изборот за големи надуени усни, големи очи, силни веѓи, мал струк, полни, но не преголеми гради, поголеми бутови, се чини дека е „изглед“ кој многу од генерацијата „Z“ се стремат да го имаат, ако потоа внесете филтри и „Photoshop“, тогаш изгледа дека изгледот е многу сличен. Идеалното тело продолжи да се развива, со трендови кон потонирана и позгодна, но сепак тенка фигура“.

„Тешко е дефинитивно да се предвиди што следи, но има растечко движење кон позитивноста на телото, инклузивноста и прифаќањето на различни типови на тело. Исто така, има зголемен акцент на здравјето и благосостојбата наместо да се постигне специфичен естетски идеал. Сепак, општествените трендови и културните влијанија ќе продолжат да ја обликуваат перцепцијата за убавината на сложени начини“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *