„Не можам да најдам училиште за мојот син поради неговата бујна коса. Шишањето не доаѓа во предвид!“

Секое училиште спроведува правила и прописи и честопати бара од учениците и родителите да се придржуваат до нив, дури и кога изгледаат непотребни. И тука се среќаваме со 11-годишниот Фарук Џејмс. Познат на социјалните мрежи по својата единствена коса, тој се бори да најде училиште што ќе ја прифати неговата уникатност.

 

 

11-годишното дете модел по име Фарук Џејмс, добро познат во светот на модата со преку 250.000 следбеници на „Инстаграм“, како и неговата мајка Бони, се соочуваат со предизвикувачка задача да му најдат соодветно училиште. Многу училишта во Велика Британија имаат специфични правила за должината на косата, а поради долгите прамени на Фарук, училиштата честопати ги советуваат да му ја скратат косата пред да може да се врати на часовите.

 

 

 

Бони веруваше дека ова е неправедно, бидејќи косата на нејзиниот син беше целосно природна и не бојадисана или стилизирана. Таа тврди дека ако Фарук беше девојче, училиштето немаше да се спротивстави на неговата должина на косата, гледајќи го ова како јасен случај на дискриминација.

 

Фарук отсекогаш имал голема коса која можела да се види уште пред раѓањето преку пренатални скенови.
Бони претходно го запишала постариот брат на Фарук во истото училиште и се надевала дека политиката за коса на училиштето можеби еволуирала оттогаш.

Сепак, таа откри дека многу училишни правила и прописи во врска со изгледот останале непроменети. Ова значело дека Фарук ќе треба да ја скрати косата за да оди на училиште, што Бони силно го отфрла.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *