Не сакате да бидете болен во средновековието! Стари ракописи кои откриваат бизарни средновековни медицински лекови

Универзитетот во Кембриџ сподели стара средновековна книга со многу детални цртежи и лекови од тој период. Третманите за борбени рани се меѓу опишаните лекови – но истражувачите од Кембриџ велат дека многу се насочени кон познат сет на заболувања како што се главоболка, забоболка, дијареа, кашлица и болни екстремитети.

 

Ова е дијаграм од 16 век, кој покажува дека вените треба да се отворат за пропуштање крв:

 

Печењето на посолен був, а потоа да се сомеле во прав, се користел за лекување на гихт (облик на артритис). Тој е еден од бизарните предлози што се наоѓаат меѓу илјадниците средновековни медицински лекови.

Полнење на кученце со полжав и жалфија, печење на оган и користење на маснотиите за да се направи мелем, е уште еден предложен лек за гихт.

Некој кој боледувал од катаракта пред стотици години би бил советуван да го измеша жолчното кесе на зајак со малку мед и да користи пердув за да го нанесе на окото.

Третманите се меѓу 8.000 медицински рецепти содржани во 180 средновековни ракописи – главно датирани од 14 или 15 век – кои се дигитализирани од библиотеката на Универзитетот во Кембриџ. Сепак, некои датираат уште порано, а една од нив е стара 1.000 години.

Дијаграм што ги поврзува возраста на пациентот, темпераментот, годишните времиња и елементите во 14 век:

Тие, исто така, даваат увид во насилството во средновековниот живот, со совети како да се открие дали черепот е скршен по повреда од оружје, како и како да се постават скршени коски и да се запре крварењето.

Некои содржат детални илустрации и покажуваат дека лекарите користеле „збунувачка низа состојки“ – животински, зеленчукови и минерали, рече водачот на проектот д-р Џејмс Фримен.

„И покрај сета нивна сложеност, средновековните медицински рецепти се многу поврзани со современите читатели“, рече тој. „Многу се однесуваат на болести со кои сè уште се бориме денес: главоболки, забоболка, дијареа, кашлица, болки во екстремитетите. Тие ги прикажуваат средновековните луѓе кои се обидуваат да управуваат со своето здравје со знаењето што им било достапно во тоа време – исто како и ние“.

Д-р Фримен додаде: „Тие се исто така потсетник за болката и несигурноста на средновековниот живот, пред антибиотиците, пред антисептиците и пред средствата за ублажување на болката, како што ги знаеме сите денес.

Има и детални цртежи на колби со урина, кои ги илустрираат различните бои на урината на пациентот, со нивните заболувања опишани погоре:

„Другите третмани вклучуваат солење на був и негово печење додека не се сомеле во прав, мешање со маснотии од свиња за да се добие мелем и триење на телото на болниот за да се излечи гихт“.

Текстовите доаѓаат од десетина колеџи во Кембриџ, музејот Фицвилијам и Универзитетската библиотека, а се зачувани како дел од проектот „Curious Cures“ од 500.000 фунти. Целосните транскрипции на лековите и сликите со висока резолуција ќе бидат слободно достапни во Дигиталната библиотека на Кембриџ додека каталозите ќе работат низ текстовите во следните две години.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.