„Не треба да го убиеш дедо ти ако го сретнеш во минатото!“ „Парадоксот на дедото“ не ја исклучува можноста за патување низ времето?

Општо прифатено е дека патувањето во минатото е невозможно, барем поради „парадоксот на дедо“ – хипотетичка ситуација во која патникот низ времето се враќа назад во времето и го убива својот дедо, што доведува до фактот дека патникот не е ни роден. Сепак, научникот Тим ​​Модлин смета дека „парадоксот на дедоto“ создава само ограничувања за привремените патници, но не ја исклучува можноста за такво патување само по себе.

Класичен научно-фантастичен заплет – некој патува во минатото и таму прави нешто што води до катастрофални последици за сегашноста. „Парадоксот на дедото“ е еден пример за таков заговор.

Тим Модлин, доктор на науки, истражувач на метафизичките основи на физиката и логиката, се обидел да го разбере „парадоксот на дедото“ и да разбере дали оваа идеја го попречува патувањето низ времето во минатото. „Да можевте да се вратите назад во времето каде што вашиот дедо немал деца и да го убиете, тогаш вашите родители немаше да се родат, па немаше да се родите ниту вие. Немаше да има кој да се врати во минатото и да го убие дедото. Пред нас е логична контрадикција, која, според многу луѓе, ја прави невозможна самата идеја за патување во минатото “, рече Модлин.

Патувањето низ времето, како што додава научникот, е во спротивност со основната идеја за каузалноста, ако се смета само во контекст на „парадоксот на дедо“. Сепак, Модлин верува дека парадоксот сè уште не го спречува патувањето во минатото сам по себе. „Парадоксот само создава некои ограничувања. Не треба да го убиеш дедо ти ако го сретнеш во минатото, тоа е сè“, заклучил филозофот.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.