„Не знаат што е трева“: Над 4000 кучиња се спасени од медицинска установа што правела тестирање на животни!

Тажно е да се мисли дека во нашево време, за некои компании, тестирањето на животни сè уште изгледа како неопходност, бидејќи некои од нив одат дотаму што го прават тоа незаконски, далеку од очите на јавноста каде што можат да се соочат со помали реакции. Повеќето од овие животни страдаат од ужасни и нехумани услови бидејќи компаниите заработуваат милиони од нив.

Денешната приказна е за жал една од тие, но за среќа со подобар крај од повеќето од нив. Неодамна, американското Министерство за правда упати молба до Хуманото општество на Соединетите држави и нивните партнери во засолништето, барајќи од нив да отстранат околу 4.000 бигли од установа за размножување што обезбедуваше лаборатории кои тестираат на животни.

Она што се случи потоа беше навистина историски момент во борбата против суровоста кон животните.

Во моментов, околу 4.000 бигли се во процес на спасување од Envigo, објект кој одгледува бигли за медицински истражувања во САД

Компанијата беше обвинета за шокантни прекршувања на Законот за благосостојба на животните во установата за размножување.

Envigo отишле дотаму што го отфрлиле ветеринарното лекување за лесно третираните состојби, и наместо тоа се одлучиле да ги успиваат кучињата.

 

Дури ни на тие биглови кои доеле не им давале нормална храна. А храната што ја добивале содржела мувла.

 

Среде сето ова, Хуманото друштво на Соединетите Држави ги повика своите партнери со надеж дека ќе им најдат нови домови на кучињата.

 

Над 400 кучиња беа спасени само оваа недела и имаат итна потреба од домови и рехабилитација.

„Не знаеме во каква состојба ќе пристигнат овие кутри младенчиња, но сакаме да се погрижиме да им ја дадеме секоја можна шанса да живеат среќен, здрав живот“, се вели во објавата.

Во моментов се собираат донации со надеж дека ќе им се помогне на кучињата што е можно поскоро.

Од сега, Хуманото друштво на Западен Мичиген одржува собирање средства и работи на спасување, медицински третман и преместување на кучињата

Процесот бара огромен потфат и потребна е помош од ветеринари, волонтери и возачи.

Секоја донирана сума ќе направи огромна разлика за овие кучиња кои конечно ја добиваат љубовта и грижата што отсекогаш ги заслужувале.

 

 

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.