Некои луѓе буквално живеат во розов свет! Небото над Антарктикот стана розово!

Истражувачите објавија слики од небото на Антарктикот, кое стана буквално розево. Беше обоено со честички исфрлени уште во јануари за време на ерупцијата на вулканот Тонга, велат научниците. А претходно, розово небо веќе беше забележано во Нов Зеланд.

Помина половина година од ерупцијата, а растојанието помеѓу станицата на Антарктикот и вулканот е илјадници километри. Хипотезата изнесена од научниците е потврдена со податоци добиени од сателитски лидари (системи за мерење).

Вработените во Националниот институт за истражување на вода и атмосфера на Нов Зеланд открија изобилство на аеросоли во стратосферата на надморска височина од 15 до 24 километри над Антарктикот.

Аеросолите се главно сулфатни честички, но бидејќи ова беше подводна ерупција, во смесата најверојатно имало и капки водена пареа и морска сол, веруваат истражувачите.

Научниците забележуваат дека аеросолите можат да се движат во стратосферата неколку месеци по вулканска ерупција. На зајдисонце и изгрејсонце, овие честички ја расфрлаат сончевата светлина, создавајќи неверојатни обрасци и сјај на небото со нијанси на розова, сина, магента и виолетова.

Слични промени во бојата на небото предизвикани од аеросоли од ерупција на Тонга веќе се забележани во Нов Зеланд. Ваквите процеси покажуваат колку се меѓусебно поврзани настаните на Земјата.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.