Неколку намирници што содржат повеќе калциум отколку што очекувавте
Редовниот внес на калциум преку храна, а не преку додатоци во исхраната, е од суштинско значење за здравјето. Ова е особено важно за жените по 45-тата година, во периодот на менопауза, кога коските стануваат кревки и постои зголемен ризик од остеопороза. Калциумот е клучен за здрави заби, цврсти нокти и силен р’бет. Недостатокот на овој минерал може да доведе до раздразливост, нарушен сон и чувство на трнење во екстремитетите, па дури и грчеви.
Босилек и урда
Босилек – неочекуван лидер
Иако млечните производи се богати со калциум, рекордер по содржина е токму босилекот (370 мг на 100 г). Ако не сте љубител на свеж босилек, направете песто сос. Потребно е: голем свеж босилек, 50 г тврдо сирење, 30 г ореви, 3 чешниња лук, 100 г маслиново масло и сол по вкус. Половина од босилекот, заедно со лукот, оревите и малку масло, се блендира, а потоа се додава преостанатиот босилек и масло за уште едно пасирање.
Урда
Млечните производи содржат калциум, но најмногу го има во урдата (630 мг на 100 г, додека во урдата има само 154 мг). Ако не сакате солен вкус, доволно е да ја потопите во млеко или вода 2-3 часа.
Бадем, соја, зелка
Пржен бадем
Бадемите содржат најмногу калциум од сите јаткасти плодови (250 мг на 100 г). Најдобро е да се користат во десерти – на пример, печени јаболка со суво грозје, брусница и мед, посипани со рендан бадем и цимет.
Соја
Сојата содржи 240 мг калциум на 100 г и може да се искористи за подготовка на хумус. За тоа потребни се 150 г соја, 1 морков, 1 главица црвен кромид, 2 чешниња лук, сол, пипер и зачини. Сојата се накиснува преку ноќ, а потоа се вари со морков и кромид. Се блендира со зачини и малку од течноста во која се варела. Се сервира ладно со леб или тост.
Зелка
Белата зелка содржи 210 мг калциум на 100 г. Најдобро е да се консумира свежа во салата со кисело јаболко, авокадо, горчливо масло, балсамико оцет, лимонов сок, сол и бибер.
Сардини, харинга и овес
Сардини и харинга
Масната риба, како харингата (74 мг на 100 г), е добар извор на калциум. Наместо тешка „харинга под крзно“, може да се направи паштета со 100 г харинга, 1 јајце, 150 г путер, 1 лажичка сенф, 1 лажица лимонов сок и копар. Сите состојки се пасираат и се обликува ролат што се лади во фрижидер.
Овес
Овесните снегулки содржат 50 мг калциум на 100 г. Од овесот можете да направите колачи, торти, палачинки или пак овесна каша со додатоци.
Коментирај анонимно