Необична статуа со фронтален приказ на човек кој „си го држи“ со двете раце е откриена на праисториско место од археолозите во Турција

Еден од најраните и најреалистичните примери на човечка скулптура – ​​прикажувајќи човек кој го држи својот фалус со двете раце – е откриен од археолозите во Турција.

 

Необичната статуа висока 2,3 метри е откриена на праисториско место познато како Карахан Тепе, кое е на околу 35 километри од мезолитскиот храм изграден 6.000 години пред Стоунхенџ.

Слична е во стилот на 10.300-годишната скулптура од Урфа, која исто така беше пронајдена во југоисточна Турција за време на градежните работи во 1993 година.

Тоа се сметаше за „најстарата натуралистичка скулптура на човек во природна големина“.

Но, бидејќи Карахан Тепе датира од околу 9.400 п.н.е., се верува дека новото откритие го надминува Човекот Урфа како најстарата човечка статуа од ваков вид што некогаш била пронајдена на Земјата.

Скулптурата е пронајдена фиксирана на земја на клупа во Карахан Тепе, која се смета за една од најважните населби од неолитскиот период.

Има реален израз на лицето, силен „V-врат“ и јасно издлабени ребра во него. Статуата, стара до 11.400 години, има и раце кои се спуштаат по нејзините страни кои се прикажани како го држат нејзиниот фалус.

Ископувањата во близина открија и статуа од птица со клун, очи и крилја, за која археолозите во Турција сугерираат дека прикажува мршојадец.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *