Необјаснети мистерии: Пирамидите на Јонагуни, дел од антички град потонат под вода кој останува мистерија и за најупорните нуркачи

Пирамидите на Јонагуни се уште едно мистериозно место во светот. Откриени се во близина на таканаречениот јапонски остров. Нивната површина е околу 28 квадратни километри.

 

Овој мал остров со години беше привлечно место за нуркачи и љубители на одморот на плажа. Во 1980-тите, група нуркачи го откриле комплексот на удавени карпести тераси.
Во нивна близина се поставени камените пирамиди со акутен агол. Некои специјалисти претпоставуваат дека зачуваните фрагменти припаѓаат на антички град, кој потонал под вода. Сепак, сè уште не ја знаеме првичната цел на оваа конструкција. Уште повеќе, не знаеме кој ги изградил. Камените тераси и пирамиди се стари околу неколку илјади години. Ниту една природна катастрофа не успеала да ги уништи.

 

Прилично е тешко да се објасни и разбере како се појавил овој антички град. Една од причините за нивното постоење може да е и вонземската интелигенција. Нема сомнеж дека камените конструкции се направени вештачки.

Во текот на годините, истражувачите ја одредуваат приближната старост на пирамидите – 5000 години. Тие се нашле под вода пред околу 2000 години за време на големиот земјотрес во оваа област.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.