Непознатата Страна на Александар Македонски: Генијот од Пела имал за цел да ги освои Земјата, Водата и Небото

Александар Македонски е познат по своите воени подвизи и зацврстување на неговата империја, но помалку е познат по неговата фасцинација и обидите да ги покори природните елементи. Оваа тема е малку истражена, но содржи многу интересни и мистични аспекти кои покажуваат уште една страна на големиот војсководец.

Освојувањето на земјата

Започнувајќи од своите млади години, Александар Македонски се посветил на освојување на земјата. Со своите војски триумфално ја завладеал Персија, Арабија, Кавказ, Средна Азија и Индија, постигнувајќи го скоро целосното освојување на светот познат до тогаш. Александар верувал дека на исток постои големо море кое од Индија води до Египет, но овој пат никогаш не успеал да го заврши. Ако успеал, можеби би го открил патот до Америка, но од спротивниот брег, наместо од исток, како што го направил Колумбо.

Освојувањето на водата

Александар не бил задоволен само со освојување на земјата. Тој се впуштил во истражување на водните патишта, пловејќи по големите реки и морски патишта. Еден од најфасцинантните аспекти на неговите истражувања бил неговиот обид да го истражи подводниот свет. Според легендите, Александар користел батискаф, што е уред кој дозволува спуштање под вода. Овој уред е обично поврзан со Леонардо да Винчи, но легендите тврдат дека Александар веќе го користел овој принцип за да ги истражува длабочините на водите.

Освојувањето на небото

Идејата за лет во небото не била непозната на Александар. Според древните хроники, Александар имал амбиција да го истражи и небото. Една од најпознатите приказни е онаа каде што е претставен како се качува во некој вид летечки уред, кој бил влечен од орли. Овој уред можеби изгледа примитивно според современите стандарди, но симболиката зад него е јасна – желбата да се надминат границите и да се достигне небото.

Мистичната потрага по знаењето

За Александар, овие подвизи не биле само воена или истражувачка авантура. Тие биле дел од неговата длабока желба да ги разбере и покори природните сили, водени од неговото тајно знаење кое го добил од неговиот учител Аристотел и египетските свештеници. Според овие извори, Александар бил посветен во тајните на древната египетска мудрост, која вклучувала знаења кои се пренесувале илјадници години.

Александар Македонски останува фигура која постојано инспирира и фасцинира. Неговата потрага по знаење и моќ, не само на земјата, туку и под водата и во небото, го поставува како еден од најголемите истражувачи и владетели на сите времиња.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *