Неверојатен момент фатен во вистинско време: Астроном снимил пад на метеорит на Месечината (Видео)

На 23 февруари 2023 година, јапонскиот астроном Даичи Фуџи фотографирал метеорит кој паѓа во Месечината.
Тој снимил карактеристичен блесок од судир на метеорит со Месечината. Резултатот од судирот бил краток блесок на природниот сателит на Земјата.

 

Метеоритите се движат со просечна брзина од околу 48.280 km/h или 13,4 km/s. Нивните удари со голема брзина генерираат интензивна топлина и создаваат кратери, како и испуштаат силен блесок на светлина. Влијанијата може да се видат од Земјата доколку се доволно силни и се случуваат во областа свртена кон Земјата во ноќ со месечина.

 

Новоформираниот кратер би можел да има дијаметар од околу десетина метри и на крајот би можел да биде снимен од Лунарниот извидувачки орбитер на НАСА или индиската лунарна сонда Чандрајаан 2, вели Фуџи.

 

 

Иако метеоритите секојдневно се судираат со Земјата, повеќето од нив целосно согоруваат при контакт со атмосферата. Месечината, на пример, има многу слаба егзосфера, што предизвикува метеорити да удираат на површината и да создадат кратери на неа. Овие вселенски карпи постојано ја погодуваат површината на Месечината, понекогаш кршејќи се на мали честички и фрлајќи ја почвата на страна.

Снимањето на овие настани има и научна вредност, помагајќи им на научниците да ја научат брзината на ударите на површината на Месечината.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.