Неверојатен момент Орангутан самиот користи природен лек за неговата рана на лицето

За прв пат, биолозите забележале див мажјак суматрански орангутан во Индонезија, како користи растение со познати лековити својства за лекување на неговото лице.

Наречен Ракус, тој имал рана на лицето три дена пред научниците да го забележат неговото самолекување на истражувачката локација Suaq Balimbing.

Овде, 150 критично загрозени суматрански орангутани живеат во заштитеното подрачје на дождовните шуми.

 

Ракус џвакаше лисја од качувачко растение познато како Акар Кунинг. Потоа ја намачка сочната смеса на раната додека не се покрие целосно. Овој процес траеше повеќе од 30 минути.

Истражувачите велат дека немало знаци на инфекција на раната во деновите што следеле. Плус, раната се затворила рок од пет дена и била целосно излечена за еден месец.

Д-р Изабел Лаумер, приматолог и когнитивен биолог од Институтот за однесување на животните Макс Планк, објасни дека за време на нивните „дневни набљудувања“ забележале дека орангутанот се здобил со раната „најверојатно за време на тепачка со соседен мажјак.

Растението Акур Кунинг е познато по тоа што има ублажување на болката и антиинфламаторно дејство и често се користи во традиционалната медицина за лекување на болести како што се дијабетес, дизентерија и маларија.

 

Истражувачите рекоа дека постои и можност Ракус да дознал за лековитите својства на растението случајно.

Д-р Шупли, еволутивен биолог од Институтот за однесување на животните Макс Планк во Германија, рече: „Орангутаните на местото ретко го јадат растението. Меѓутоа, поединци може случајно да ги допрат своите рани додека се хранат со ова растение и на тој начин ненамерно да го нанесат сокот од растението на нивните рани. Бидејќи Fibraurea tinctoria има моќни аналгетски ефекти, поединците може да почувствуваат моментално ослободување од болка, предизвикувајќи ги да го повторуваат однесувањето неколку пати“.

Тимот, исто така, објасни дека постоењето на самолекување кај големите мајмуни (кои се најблиски роднини на луѓето) укажува на тоа дека однесувањето можело да се појави кај заеднички предок.

„Бидејќи формите на активно лекување на рани не се само човечки, туку можат да се најдат и кај африканските и азиските големи мајмуни, можно е да постои заеднички основен механизам за препознавање и примена на супстанции со медицински или функционални својства на раните и дека нашиот последен заеднички предок веќе покажа слични форми на однесување со маста“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *