Неверојатни факти за најголемите животни што некогаш живееле на Земјата

Кое е најголемото животно на планетата? Одговорот на ова прашање се покажува дека не е најбанален ако го поделите во неколку категории. Покрај тоа, во текот на милиони години еволуција, Земјата била населена со суштества кои се способни да се натпреваруваат за титулата најголеми со сегашните рекордери. Станува збор за најголемите претставници на видови кои денес постојат на планетата и живееле во далечното минато.

Најголемите животни на нашето време

Science Focus додава: За да се дојде до листа на најголемите животни во светот (засега), вреди да се разгледаат неколку фактори. На пример, просечната тежина на претставник на секој вид, како и должината на нивното тело.

Најголемиот цицач: син кит

Најверојатно, веројатно веќе сте слушнале за овој морски цицач. Претставниците на видот можат да тежат до 190 тони и во исто време да достигнат 30 метри во должина со висина од нешто помалку од пет метри – вистински џин!

Да ви дадеме идеја: синиот кит е толку голем што неговото срце тежи колку компактен автомобил. Срцевите артерии на кит се толку широки што човек може да плива низ нив. Мозокот на ѕверот тежи околу 7 килограми (поточно до 6,8 килограми). Ова го прави втор по големина по мозокот на сперматозоидниот кит.

Сепак, меѓу копнените животни, титулата најголем (по маса) очигледно оди кај африканскиот слон. Во 70-тите години на минатиот век, тежината на еден мажјак била проценета на 12 тони. Највисокиот цицач и највисокото животно во принцип е жирафата, која достигнува висина до 5,8 метри и тежина до 2 тони.

 

Најголем рептил: морски воден крокодил

„Најголемиот претставник од неговиот ред, како и најголемиот копнен или крајбрежен предатор“, е како на интернет е опишан рептилот, кој живее во мочуришта, делти и лагуни од источниот брег на Индија до Северна Австралија.

Мажјаците на Crocodylus porosus (како што се нарекува овој крокодил на латински) достигнуваат седум метри во должина и тежат до еден тон. Познато е и дека го имаат вториот најсилен залак во светот (по крокодилот Нил). Притисокот е 3700 psi.

„За наша несреќа, овие огромни влекачи се исто така едни од најопасните животни во светот и убиваат до илјада луѓе годишно кога се комбинираат со остатокот од семејството на крокодили“, заклучува Science Focus.

 

Најголема птица: африкански ној

Машкиот африкански ној (Struthio camelus) може да порасне до 2,75 метри во висина и да тежи околу 156 килограми. Женката, по правило, е значително помала – нејзината висина ретко надминува 2 метри. „Птицата е толку голема што не може да лета, но може да достигне брзина од околу 70 километри на час во кратки спринтови“, се додава во написот.

Ноеви од оваа сорта, како што имплицира името, може да се најдат во Африка во отворени области на савани, па дури и во пустини. Друг интересен факт се однесува на очите на овие животни. Тие, според истражувачите, се едни од најголемите барем меѓу сите копнени видови на планетата: пет сантиметри во дијаметар.

 

Најголема риба: кит-ајкула

Женката кит-ајкула (Rhincodon typus) може да порасне до просечна должина од 14 метри. Тежината е исто така импресивна: кит-ајкулите достигнуваат 18,1 тони.

Како и некои китови, Rhincodon typus е филтер-хранител – водно животно кое се храни со планктони, крилови и мали риби, филтрирајќи ги од водата. Ширината на устата на кит-ајкулата понекогаш е 1,55 метри.

„Неверојатен факт: кит-ајкулата има ситни заби на очите кои ѝ помагаат да плива побрзо со намалување на отпорот и турбуленцијата под вода“, велат експертите. Како по правило, претставниците на видот остануваат во топли води и отворен океан.

 

Најголемата змија: зелена анаконда

Science Focus забележува: зелената анаконда (Eunectes murinus) може да ја преземе титулата најголема змија на планетата, делумно благодарение на нејзината тежина. Науката знае за поединци кои „натрупале“ до 250 килограми со должина до 9,1 метар.

Но, се чини дека не е сосема точно да се наречат зелените анаконди најдолги змии. Во секој случај, написот опишува индивидуален мрежест питон долг 10 метри, кој беше откриен во далечната 1912 година: титулата „еден од најдолгите“ дефинитивно стои зад него.

Зелените анаконди живеат низ Јужна Америка, вклучително и поголемиот дел од Бразил и околните земји (и ги има и на островот Тринидад на Карибите). Овие змии обично го стискаат својот плен пред да го проголтаат цел. Нивната исхрана вклучува големи животни како јагуари, кајмани и мали елени.

 

Најголемите животни од антиката

Најголем антички цицач: Индрикотериум

Britannica пишува: фосилизирани остатоци од indricotherium, или paraceratherium transouralicum, биле пронајдени во азиските наоѓалишта од доцниот олигоцен и раниот миоцен. Едноставно кажано, тие се стари помеѓу 16,6 и 30 милиони години.

Ова животно, далечен роднина на модерниот носорог (но без рог), се смета за најголемиот копнеен цицач што некогаш постоел на планетата. Неговата висина на гребенот била 5,5 метри, должината 9 метри, а тежината 30 тони (четири пати повеќе од модерен слон).

Интересно, черепот на Indricotherium бил мал во однос на остатокот од телото (1,2 метри). Покрај тоа, суштеството се одликувало со издолжени предни нозе и издолжен врат. Најверојатно, тоа му овозможило да се храни со лисја и гранки од дрвја.

 

Најголемиот антички рептил: Архелон

„Archelon ischyros, изумрена џиновска морска желка, е позната од фосилизираните остатоци во северноамериканските карпи од доцната креда (пред 100 до 66 милиони години)“, се отвора друг материјал од Британика со овие зборови.

Исто така, вели: рептилот бил заштитен со огромна школка, слична на онаа што се наоѓа кај модерните желки. Но, таа била околу 3,5 метри во должина (според други извори, до 4,6 метри). Архелон се одликувал и со моќни предни шепи, кои му помагале да се движи низ водата, носејќи ја целата своја значителна тежина – околу 2,2 тони.

Исхраната на Арчелон веројатно наликувала на онаа на модерните желки – медузи, ракови, амонити. Познато е и дека архелоните несат јајца на копно. Меѓу живите желки нема живородени видови.

 

Најголемата античка птица: apyornis

Претставниците на семејството на птици аепјорнис (Aepyornis maximus), исто така наречени птици слонови, со право се сметаат за најголеми.

Фосилните остатоци од птиците слонови се познати уште од 19 век. Потоа, истражувачите опишаа 13 видови, кои беа класифицирани во три рода: Aepyornis, Mullerornis и Flacourtia. Сепак, веќе во 21 век, научниците комбинираа неколку сорти, намалувајќи го нивниот број на четири до осум.

Остатоците од птиците слонови покажуваат дека тие се одликувале со конусни клунови, кратки и дебели нозе и релативно мали крилја (птиците очигледно не можеле да летаат). Некои достигувале висина од три метри и тежеле 450 килограми. Најголемиот од сите познати видови, V. titan, ја поминал границата од 650 килограми. Иако некои научници веруваат дека поединечни поединци тежеле до 860 килограми.

Птиците живееле во Мадагаскар дури и за време на периодот на човечко населување на островот. Најдолговечните видови, A. hildebrandti, живееле во централните висорамнини на островот до пред 1560-1300 години. „Истребувањето на групата најверојатно се должи на климатските промени, притисокот на човечкиот лов и губењето на живеалиштата поради уништувањето на шумите“, заклучуваат научниците.

 

Најголем кит: Perucetus colossus од фамилијата Basilosaurus

Синиот кит споменат погоре често се нарекува најголемото животно на планетата. Но, порано, друго океанско суштество можеше да ја држи таа титула – кит од семејството Базилосаурус, кој живеел покрај брегот на Перу пред околу 40 милиони години.

Делумен скелет од видот Perucetus colossus беше пронајден во 2010 година, но целосна анализа на остатоците беше извршена пред околу една година. Споредувајќи ги нивните големини со коските на модерните китоми, биолозите дошле до заклучок: античкиот џин бил долг околу 20 метри, а неговата тежина варирала од 85 до 340 тони.

Perucetus colossus веројатно живеел во плитки води и не бил брз пливач. Рибите од дното, раковите и мекотелите биле неговата храна. Но, постои алтернативна верзија според која китот се хранел со трупови на удавени ‘рбетници.

 

Најголемата античка змија: Титанобоа

Титанобоа (Titanoboa cerrejonensis) е змија која живеела во палеоценската ера (пред 66-56 милиони години). Палеонтолозите веруваат дека возрасна змија била долга 13 метри и тежела до 1,25 тони. Титанобоа е поврзана со живи анаконди и боа констриктори.

„Огромната големина е поврзана со климата. Змиите, како и другите ладнокрвни животни, имаат метаболички стапки кои зависат од температурата на нивната околина. За да се одржи нормален раст, на змиите им треба доволно топлина. За да порасне до големината на титанобоа, на змијата ќе ѝ треба исклучително топла средина – токму онаа карактеристика на палеоценот“, пишуваат во Британика.

Титанобоа веројатно поголемиот дел од своето време го поминувала во водни области. Денешните анаконди живеат во (или во близина на) вода, каде што често се кријат меѓу вегетацијата и поставуваат заседи. Титанобоа веројатно имала слични навики.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *