Неверојатно: Која е вистинската причина поради која овој Индиец ја крева раката во воздух од 1973 година?

„Не барам многу“, рече овој човек кој ја крева раката веќе 50 години. Бевме длабоко воодушевени од неговиот извонреден гест и откако ја откривме вистинската цел зад него, не можевме а да не ја споделиме неговата приказна.

 

1. Запознајте го Амар Бхарати

 

 

Посветениот индиски подвижник по име Амар Бхарати неуморно се залага за мир во светот веќе 50 години, притоа одржувајќи извонреден гест на кревање на десната рака во воздух без никогаш да ја спушти.

Саду, кој е почитуван религиозен подвижник или света индивидуа во хиндуизмот (а повремено во будизмот и џаинизмот), е некој што доброволно се откажал од сите световни желби.

Г-дин Бхарати, претходно оженет човек со три деца, кој работел како службеник во Њу Делхи, донел одлука која му го променила животот во 1970 година кога дал отказ од својата работа и се разделил со семејството и пријателите. Неговата длабока посветеност го натерала да му го посвети своето постоење на Шива, едно од централните божества на хиндуизмот, често нарекуван „исконски јоги“.

 

2. Тој измислил гест кој е универзално препознатлив

Почнувајќи од 1973 година, тој почнал да ја крева раката како длабок симбол на неговата непоколеблива посветеност и како моќна изјава активно да се залага за мир и да се спротивстави на конфликтите ширум светот. Во својата безусловна посветеност, тој трпел неподносливи болки две долги години, што резултирало со тоа што неговата рака изгубила секаков осет.

Индиските садхуси често се впуштаат во најригорозните форми на покајание, барајќи исклучителна самодисциплина, сето тоа во потрага по ослободување и просветлување, наречено Мокша во индискиот духовен контекст.

 

3. Неговата рака е трансформирана

Во едно искрено интервју, мудриот саду ја сподели својата искрена порака, велејќи: „Не барам многу. Зошто се караме со нашите синови меѓу себе? Зошто има толку омраза и непријателство меѓу нас? Само сакам сите Индијци и целиот свет да живеат во мир еден со друг“.

Можеме да ја замислиме огромната болка што тој ја претрпел во текот на неговото неверојатно искуство.

 

4. Тој се прилагодил на животот со крената рака

 

Тој живее како да му недостасува раката, користејќи ја другата рака за сè, како јадење, облекување и капење. Иако не е лесно, Амар цврсто верува дека овој начин на живот го зближува со Шива и ги поттикнува луѓето да размислуваат да бидат помирни во секојдневните рутини.

„Ако се обидете да ја спуштите раката на Бхарати, ќе му нанесете вистинска болка, не физичка туку духовна, бидејќи тој верува дека неговиот вечен поздрав навистина промовира светски мир“, објасни еден од неговите познаници. Друг поединец се осврна на практичниот аспект, посочувајќи дека има и физички предизвик. „’Рскавицата во неговиот лакт се исуши, што го прави секој обид за движење на раката потенцијален ризик за неговиот зглоб“.

 

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *