Неверојатно: Музичар добил способност да ја ГЛЕДА музиката, по трауматска повреда на главата. Еве, како се случило тоа!

Чудата се случуваат не само во бајките, туку и во реалниот живот. Музичар од Универзитетот Вандербилт бил сведок на прекрасен феномен откако трауматска повреда на мозокот му го променила музичкиот свет. Ова неверојатно откритие го потврдија специјалисти од споменатиот универзитет, а резултатите од студијата се објавени во списанието „Neurocase“.

 

Според извештајот, човек кој работел како наставник по музика по завршувањето на неговата креативна кариера бил повреден во сообраќајна несреќа во 2021 година, што резултирало со сериозна повреда на главата. КТ скен покажал дека на површината на неговиот мозок се акумулирала крв, но за среќа не била потребна операција. Три дена подоцна, пациентот бил отпуштен од болница, но веднаш потоа почнал да има проблеми со меморијата. Покрај тоа, за прв пат почнал да ја „гледа“ музиката.

Научниците спроведоа низа тестови за да ги потврдат зборовите на музичарот, а резултатите беа неверојатни. Се испостави дека тој имал необична потреба постојано да компонира музика. Изненадувачки, чудните симптоми исчезнале кога музичарот целосно се опоравил од повредата.

 

 

Истражувачите заклучија дека трауматската повреда на мозокот на пациентот предизвикала синестезија, ретко невролошко нарушување во кое се испреплетени различни сензации и чувства. Во овој случај, видот и слухот на музичарот станаа тесно поврзани, овозможувајќи му да ја „види“ музиката.

Ова неверојатно откритие може да отвори нови пристапи за истражување на мозокот и разбирање на односите помеѓу различните сетила и перцепции. Синестезијата е тема која со децении го привлекува вниманието на многу научници и уметници. Ова откритие може да ги инспирира уметниците и музичарите да создаваат нови дела и да експериментираат со синестетички елементи.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.