„Никогаш нема да успееш“, велеа сите, а јас им покажав дека иако сум многу тетовирана, можам да го работам сериозно она што го сакам!“

Многу тетовирана адвокатка, која со години ги криела своите тетоважи, сега гордо ги покажува за да ја „хуманизира“ својата професија.

Алис Стивенсон ги сака нејзините тетоважи бидејќи има многу кои и ја покриваат десната рака, вратот, градите и грбот. Постојано ѝ велеле дека „нема да може да се вработи“, но набрзо докажала дека сите грешат.

 

 

Мајката на три деца се чувствувала принудена да ја крие својата шарена уметност три години додека работела во адвокатски канцеларии, но сега основала сопствена компанија, „Plume“.
„Сакав да покажам дека сум моето автентично јас. Целото мое чувство за облекување се промени – посетувам клиенти во фармерки и тренерки. Ги хуманизирам адвокатите“.

Мајката, која сега живее во Амстердам, тргнала на долг пат кон законот откако останала бремена на 18 години и не ги добила потребните оценки за нејзиниот универзитетски курс.
По студирањето социологија, таа работела во HR три години пред да добие финансирање за курс за конверзија на правото во 2007 година. Алис ја започнала својата обука за право во 2009 година пред да почне да работи по адвокатски канцеларии.

 

 

 

Таа призна: „Навистина го мразев тоа. Како помлад адвокат, очекувањата беа дека сте еден од последните луѓе што ќе заминат. Се чувствував непријатно“.

Алис секој ден носела костум и ги криела своите тетоважи и личност. Таа заминала во 2014 година и почнала да се занимава со бизниси пред да одлучи да основа своја фирма во 2017 година. Таа одлучила повеќе да не ги прикрива своите тетоважи и сакала да носи нешто што ќе и направи да се чувствува удобно. Дури и ја истетовирала раката за да нема враќање назад.

 

 

 

Алис вели: „Ги рушам бариерите меѓу адвокатите и клиентите. Тоа ме издвојува од другите адвокатски фирми“.

Зборувајќи за индустријата, таа продолжи: „Сè уште е размислување – адвокатите не треба да имаат видливи тетоважи. Дека тоа е непрофесионално. Отсекогаш ми велеа – „никогаш немај видливи тетоважи или нема да можеш да работиш“.
Таа сака нејзината приказна да ги охрабри другите да се чувствуваат овластени. Алис заклучи: „Никогаш не сакав да се вратам. Ја добив најдобрата работа на светот. Индустријата е толку добра во отуѓувањето на луѓето кои не одговараат на оние смелите. Ни треба повеќе индивидуалност и креативност“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *