„Никогаш нема да зависам од маж! Си замрзнав мои јајце клетки и ќе имам свое дете кога сакам“

Феминистка решена „никогаш да не зависи од маж“, замрзнала некои од нејзините јајца за да може сама да основа семејство кога и да сака.

 

 

Амела Смаилбеговиќ од Орландо, Флорида, е магнат за недвижнини и претприемач кој работи низ САД и „никогаш не зависела од маж за ништо“.

Таа побегнала од поранешна Југославија во 1994 година, бидејќи избувна бруталната граѓанска војна.

 

 

Пристигнувајќи во Северна Америка само со облеката на грбот, родителите на Амела – Дубравко Смаилбеговиќ (68) и Алма Смаилбеговиќ (67) – и ја всадиле важноста да биде независна.
И таа заслуга на своето воспитување и дава цврстина да успее во животот сама.

 

„Претпоставувам дека мојата главна мантра отсекогаш била зајакнувањето на жените и успехот на жените во бизнисот“, рече инфлуенсерката на „Инстаграм“, која има речиси 51.000 следбеници.

„Јас сум една од ретките жени на мојата позиција бидејќи оваа индустрија секогаш ја воделе мажи. Морате дополнително да се борите за вашиот глас и за вашето место. Никогаш за ништо не сум бил зависна од маж и никогаш нема да бидам. Тоа некако беше мојот главен нагон“.

 

Амела си поставила краен рок да има дете – најдоцна на 39 години. Но, таа вели дека ќе се случи без разлика дали ќе го најде мажот од нејзините соништа или не.

„Кога бев млада бев толку фокусирана на тоа да бидам успешна и независна што никогаш не ми падна на памет дека биолошкиот часовник отчукува. Дури и како млада девојка, никогаш не бев една од оние девојки кои едвај чекаат да се омажат, да се смират и да имаат деца. Застранувам од општествените норми што ни ги поставуваат и повеќе би сакала да имам лојално, здраво партнерство. Едвај чекав да ја започнам кариерата и да се етаблирам. Едвај чекав да имам своја компанија – тоа беше мојата движечка сила“.