Нивото на морскиот мраз на Антарктикот е на историско ниско ниво – површината е намалена за 1,5 милиони квадратни километри

Мразот што го опкружува најјужниот континент на Земјата сега изнесува помалку од 17 милиони квадратни километри, според американскиот Национален центар за податоци за снег и мраз. Ова е за 1,5 милиони квадратни километри помалку од просекот за септември.

 

Помалку морски мраз може да ги загрози живеалиштата за пингвините, фоките и другите животни на Антарктикот, а исто така придонесува за зголемување на глобалното ниво на морињата.

„Толку е надвор од сè што сме виделе, речиси е воодушевувачки“, изјави Валтер Мајер, виш научник за истражување во Националниот центар за податоци за снег и мраз.

Иако Антарктикот е копно, морската вода што го опкружува континентот исто така е замрзната, што го прави континентот да изгледа поголем отколку што всушност е.

 

Овој морски мраз се протега од далечниот север во зима и се повлекува речиси на крајбрежјето секое лето додека температурите растат и паѓаат. Климатолозите постојано го следат обемот на морскиот мраз во текот на сезоните и ја споредуваат неговата големина со истите месеци од претходните години, со цел да видат како се менува.

Тие мислат дека морскиот мраз на Антарктикот е од витално значење бидејќи мразот ја рефлектира сончевата светлина, помагајќи да се задржат ладни поларните региони.

Без оваа ледена покривка, наместо тоа се изложени темни дамки од океанот, кои ја апсорбираат сончевата светлина наместо да ја рефлектираат – за возврат, го загреваат регионот и дополнително го забрзуваат губењето на мразот.

Топењето на мразот секако придонесува за подигање на нивото на морето, за што научниците стравуваат дека големите градови низ светот би можеле да бидат поплавени во текот на овој век.

 

Морскиот мраз на Антарктикот вообичаено достигнува годишен максимум околу овој период од годината (зимата на јужната хемисфера) поради ниските температури и речиси 24 часа темнина. Во меѓувреме, зимата на јужната хемисфера (од декември до февруари) го гледа антарктичкиот морски мраз на минимум – познат како „сезона на топење“.

Податоците од Националниот центар за податоци за снег и мраз неодамна покажаа дека обемот на морскиот мраз е помал од просекот од почетокот на евиденцијата, без оглед на годишното време.

Откри дека имало само 1,91 милиони квадратни километри мраз што го опкружувал континентот во февруари – најниско од почетокот на евиденцијата.

Широко се верува дека падот на обемот на морскиот мраз е главно предизвикан од ефектот на стакленички гасови, кој е поттикнат од согорувањето на фосилни горива како јаглен и гас.

Сепак, на обемот на морскиот мраз исто така влијаат ветровите и океанските струи, како и температурата, така што постои шанса да има и други фактори настрана од глобалното затоплување.

„Заклучокот е дека не ја знаеме со сигурност причината – системот на Антарктикот е сложен и слабо земен примерок. Би било добро да се има дефинитивен одговор, но тоа всушност не е толку важно. Не треба тоа да ни биде изговор за да не го запреме согорувањето на фосилните горива – тоа би било лудо.“, изјави професорот Мартин Зигерт, глациолог од Универзитетот во Ексетер.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *