Нов амбициозен вселенски проект: Ако се изгради голем телескоп на Месечината, НАСА ќе може да одговори на многу прашања за овој сателит

Специјалисти од Центарот за вселенски летови Годард на НАСА предлагаат на Месечината да се изгради џиновски телескоп „Stellar Imager“, кој ќе стане дел од амбициозната нова лунарна програма „Artemis“. Овој предлог е претставен во соопштение за печатот на „Phys.org“.
Месечевиот интерферометар за долга основна линија (LBI) ќе обезбеди сликање во видливите и ултравиолетовите бранови должини. Тоа е низа од повеќе телескопи и ќе може да работи на далечната страна на Месечината, давајќи им на научниците единствена можност да добијат детални слики од ѕвездите и нивната околина.

 

 

Поради особеностите на Месечината, како што се плимните влијанија, постојаната ротација кон Земјата и месечниот циклус ден-ноќ, на научниците им се дава периодичност од две недели за континуирани астрономски набљудувања. И недостатокот на атмосфера на Месечината ги елиминира потенцијалните пречки од турбуленциите и светлосното загадување, што ја прави далечната страна на Месечината идеална локација за интерферометриски слики со висока резолуција.

Експертите на НАСА изразуваат уверување дека лунарната интерферометриска инсталација ќе има огромен научен потенцијал. Покрај тоа, неговото создавање може да се врши во фази, што ќе ги ограничи трошоците за изградба. Телескопот ќе им овозможи на научниците да ги проучуваат површините на ѕвездите, внатрешните области на акреционите дискови, ѕвездите во зародиш, па дури и црните дупки.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *