Нов експеримент во кинеска лабораторија: Мајмун со блескави жолти врвови на прстите и флуоресцентни зелени очи е создаден со помош на матични клетки во Кина

Кина го претстави првиот жив „химеричен“ мајмун во светот – животно создадено во лабораторија со помош на специјални клетки – кое има блескави жолти врвови на прстите и флуоресцентни зелени очи. Суштеството со бизарен изглед, машки макака, е првиот примат што е создаден со клетки од два ембриони од ист вид, кои истражувачите ги споиле заедно.

 

 

 

Тимот користел клетки од ембриони стари седум дена и ги измешале со ембрион стар пет дена пред да ја имплантираат комбинацијата во женски макаки. Додека повеќето животни содржат мешани клетки од нивните родители, химеричкиот мајмун е роден со неколку кои се генетски различни – држејќи посебна ДНК од секој биолошки родител, два ембриони.

На телото на бебето мајмун имало многу донаторски клетки откриени од двата ембриони во мозокот, срцето, бубрезите, црниот дроб, гастроинтестиналниот тракт, тестисите и клетките кои се претвораат во сперма.

Тимот од Кина рече дека работата има огромни импликации, како што е дозволувањето да ја зголемат популацијата на животни кои се на работ на истребување и да дознаат повеќе за ИВФ.
Авторот Жен Лиу од Кинеската академија на науките рече: „Ова е долго барана цел на теренот. Оваа работа може да ни помогне да генерираме попрецизни модели на мајмуни за проучување на невролошки болести, како и за други биомедицински студии“.

Химерите долго време се дел од историјата, а се поврзуваат со суштества од грчката митологија како грифини кои се половина лав и половина орел. Но, научниците го зедоа она што некогаш беше мит и го создадоа во лабораторија.

Работата се фокусираше на матичните клетки, суровините на телото од кои се генерираат сите други клетки со специјализирани функции.

Луи и неговиот тим користеле матични клетки – група клетки одгледувани во лабораторија од една матична клетка – земени од ембрион стар седум дена. Тие биле инјектирани во ембриони стари четири до пет дена кои потоа биле имплантирани во женски макаки, ​​што резултирало со 12 бремености и шест живородени деца. Од шесте, едно мајмунче било родено живо и преживеало 10 дена.

Анализата покажа дека ова машко новороденче има донаторски матични клетки во 26 различни типови ткива, како што се мозокот, срцето и црниот дроб, кои се движат од 21 до 92 проценти. Претходните обиди покажаа дека живиот мајмун, кратко време по раѓањето, имал придонеси на донаторски клетки помеѓу 0,1 и 4,5 проценти.
Спонтаниот фетус исто така бил „суштински химеричен“, со клетки добиени од матични клетки забележани во мозокот, срцето, бубрезите, црниот дроб и делови од дигестивниот систем. Но, имал пониски нивоа на мешани ембрионски клетки.

 

 

Иако претходно биле создадени мајмуни во лабораторија со помош на донаторски клетки, истражувачите рекоа дека овие суштества имаат многу помал придонес на клетки од ембриони „па не можете да ги наречете химерични животни“.

Истражувачите рекоа дека нивната работа е во согласност со националните етички прописи во Кина. Тие рекоа дека од следните чекори, сакаат да истражат „механизми кои се во основата на опстанокот на ембрионите кај животните домаќини“.

„Здравјето на мајмунот сè уште е проблем“, рече проф.

„Ако сакаме да произведеме модел на мајмун, мора да имаме подобра химера која може да живее подолго“.

  • Игор напиша:

    Као демек они сакале да има такви очи и прсти.Така само по себе се родило мајмунчето.Затоа треба да се остави природно да си се размножуваат.Овакви размножување може само да го пореметат животинскиот свет несакани спарување со други врсти кои ке произведат некои нови болести кај луѓето,може да станат убијци неконтролирано,…(може да бидат волци,мечки,тигри,лавови,…)Затоа треба да се забранат во светот било какви неприродни вкрстување од кои ке се раѓаат,ведат животни.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *