Нов предлог на научниците: Доколку сакате море во Сахара, тоа мора да биде изведено со НУКЛЕАРКА

Всушност, имаше многу шпекулации за поплавување на Сахара, бидејќи големи делови од најголемата песочна пустина во светот се под нивото на морето. Пустината Сахара е огромна област која опфаќа околу 9,2 милиони квадратни километри низ поголемиот дел од Северна Африка.
Идејата за создавање море среде Сахара најпрво дојде од шкотскиот инженер Доналд Мекензи, кој сакаше да го поплави басенот Ел Џоуф, претворајќи го во, како што го нарече, Сахара Море. Тој предложи да се создаде канал долг 644 километри од Мароко до басенот, а со тоа да се создаде внатрешно море од приближно 96.560 квадратни километри.

 

Во 1870-тите, капетанот на француската армија Франсоа-Ели Рудер бил инспириран од завршениот Суецки канал да предложи канал долг 193 километри што ќе го поврзе Медитеранот со Шот ел-Феј, дел од пустината Сахара во јужен Тунис, со што ќе се поплави над 4.828 квадратни километри земја.

Планот за изградба го одобри францускиот дипломат Фердинанд де Лесепс, кој беше познат по обемната работа на создавањето на Суецкиот канал. Цената на проектот во тоа време беше приближно 25 милиони франци. Идејата беше да се отворат повеќе трговски патишта за француските бродови. Де Лесепс и неговите пријатели сакаа да ја направат средината на Северна Африка многу повлажно и поплодно место. И покрај работата на Рудер на проектот, планот никогаш не се оствари, иако беа финансирани неколку истражувачки патувања во областа.

Иако планот на крајот пропадна, тој го инспирираше авторот Жил Верн да вклучи изградба на канал во неговиот роман од 1905 година „Инвазија на морето“, во кој силен земјотрес создава внатрешно море во Северна Африка.

Друг план за создавање море среде Сахара беше предложен во Египет. Проектот „Plowshare“ беше предложен од американската Комисија за атомска енергија за „мирна“ употреба на нуклеарни бомби за создавање канали неопходни за поплавување на басенот Катара, кој се наоѓа на 60 метри под нивото на морето. Сепак, употребата на мирни нуклеарни експлозии беше забранета со неколку меѓународни договори, а проектот „Plowshare“ беше прекинат во 1977 година.
Имаше и други обиди да се создаде море во пустината Сахара, но повеќето од нив не доведоа до значајни резултати. Еден обид беше направен во 1970-тите од страна на група јапонски инженери кои имаа намера да претворат дел од пустината во водно тело, користејќи големи заварени плочи за кои се надеваа дека ќе се спојат за да формираат џиновски слив со дождовница.

Друг обид беше направен во 2007 година од страна на американскиот милијардер и филантроп Пол Ален, кој ја финансираше изградбата на мегапроектот наречен Морето на Сахара. Тој замислил создавање на голем резервоар способен за одгледување риби, па дури и создавање нови туристички области. Сепак, проектот беше прекинат во 2008 година поради недостиг на финансии.

 

 

Во 2016 година, Мароко започна нов проект наречен Канал Сахара за пренасочување на водата од Атлантскиот Океан во пустината, но тој проект исто така наиде на проблеми и одложувања.

Треба да се напомене дека во последните години технологиите за вадење вода од воздухот и солената вода станаа поефикасни, што може да помогне во решавањето на проблемот со пустинската суша во Сахара. И покрај ова, создавањето море во Сахара е сè уште сложена и скапа задача која бара значителни инвестиции и технолошки решенија.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.