Нов тест на крвта кој може да открие 50 видови на рак „ветува многу“ во раните испитувања, откако забележа болест кај претходно здрави индивидуи!

Тестот на крвта кој може да открие 50 видови на рак покажа „ветување“ во раните испитувања, велат научниците – откако ја забележале болеста кај претходно здрави луѓе.

Научниците од Њујорк открија 35 случаи на рак користејќи го тестот, но на други 57 луѓе погрешно им била дијагностицирана оваа состојба.

Не беше можно да се утврди неговата точност бидејќи 6.000 од учесниците не беа скринирани со користење на стандардни тестови во исто време.

Крвниот тест „Galleri“ користи сигнал за многу видови на рак, вклучително и видови кои ги зафаќаат градите, белите дробови и бубрезите. Научниците велат дека има големо ветување за рано откривање на некои видови рак, како на пример панкреасот, додека сегашните тестови можат да ги откријат само во подоцнежните фази кога шансите за преживување се намалени.

Достапен е на рецепт за 949 долари по пакет, но експертите велат дека тестот не треба да се користи наместо стандардните процедури за скрининг.

Научниците од Центарот за рак „Меморијал Слоан Кетеринг“ кои го спровеле истражувањето велат дека иако тестот бил добар, сепак треба да се рафинира. Тоа доаѓа само еден ден откако претседателот Џо Бајден ги претстави плановите за преполовување на смртните случаи од рак на 300.000 годишно до 2042 година со трупање милиони долари за развој на тестови на крвта за него.
Резултатите од студијата беа презентирани денеска на годишниот Конгрес на Европското здружение за медицинска онкологија (ESMO) што се одржа во Париз, Франција.

Д-р Деб Шраг, онкологот кој го водел истражувањето, рече: „Оваа студија покажува дека надежта е на хоризонтот за откривање на карциноми кои моментално не се прегледуваат, но секако потребна е многу повеќе работа и со искуство и поголеми примероци, ова ќе се подобри.

Битката со ракот е лична за Бајден кој го загуби синот Бо од рак на мозокот во 2015 година.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.