Нова плоча, нови прашања: Археолозите ја открија античката азбука на изгубена цивилизација во Шпанија

Неодамна, во Шпанија беше откриена плоча, која содржи многу повеќе тајни отколку што првично се мислеше. Отпрвин, археолозите кои вршеле ископувања во близина на градот Гуарења не му придавале големо значење на откритието. Сепак, внимателното анализирање на експертот за палео-шпански јазик Џоан Ферер откри нешто изненадувачко. На плочата, покрај гравурите на борбените воини, беше прикажана и азбуката на античкиот јазик.

 

 

 

Овој артефакт, кој датира од доцната тартесијанска цивилизација, пред приближно 2.500 години, сега е препознаен како еден од најзначајните докази за јужното палео-шпанско пишување. Ферер на таблата ја открил почетната низа на азбуката, која речиси целосно се совпаѓа со веќе познатата шпанска азбука, со исклучок на еден знак со единствена форма.

„Покрај бројките, кога ја погледнав плочата, видов дека на едната страна има палео-шпански знак. Ова е знак што не може да се меша со кој било друг“, рече експертот.

Палео-шпанските писма, изведени од феникискиот систем на пишување, се поделени на североисточни и јужни семејства. Ова откритие е особено вредно бидејќи досега беа познати само два примера на јужно-палео-шпански азбуки. Новото откритие може да открие уште повеќе тајни за овој древен систем на пишување, бидејќи Ферер вели дека таблата може да содржи до 32 знаци.

 

 

 

Оваа азбука, која се состои од 27 знаци, е единствената целосна позната денес. Тоа ќе им овозможи на научниците единствена можност подобро да го разберат јазикот и културата на тартесијанската цивилизација, која оставила свој белег во историјата на Пиринејскиот Полуостров.

„Оваа азбука се состои од 27 знаци и е единствената комплетна позната нам денес. Друга е пронајдена во ископувањата на Виласвиехас дел Тамуја (Касерес), но таа е многу фрагментирана. На него има само неколку централни знаци. Така, новата азбука ќе биде трет пример и ќе обезбеди многу информации“, објасни Ферер.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *