Нови професии на повидок: Еве кои професии се предвидува дека ќе се појават и ќе бидат најбарани во блиска иднина

Секоја година вештачката интелигенција се повеќе се воведува во нашите животи, а во блиска иднина ќе навлезе во сите области. Кои професии ќе бидат најмногу барани во исто време?

 

1. Првата професија е специјалист за откривање deepfake информации.

Во денешниот свет, таквите видеа може да се користат за измама, а deep-fake-spotter ќе работи за да го заштити општеството од таква манипулација. Тие можат да најдат работа во медиумите и меѓународните односи. Deepfake е дигитално обработено видео во кое е додадена некоја личност и е толку реалистично што гледачот не може да препознае дека не е вистина. Обично се користи злонамерно или за ширење лажни информации.

 

2. Втората професија која стана популарна е водичот за вселенски туризам.

Секоја година просторот станува се повозбудлива тема, а до 2027 година се планира да се отвори првиот хотел во вселената. Во иднина, секоја професија поврзана со вселената ќе игра важна улога. Така да тие што ги прават учебниците по географија ќе ве замолиме подетално за вселената.

3. Третата професија е специјалист за климатски технологии.

Глобалното затоплување е едно од најважните прашања на нашето време, а благодарение на вештачката интелигенција, ќе биде можно поефикасно да се намалат емисиите на стакленички гасови и да се цени биодиверзитетот на планетата.

 

4. Четвртата професија е ChatGPT аналитичар.

Овој четбот е дигитален асистент кој се напојува со вештачка интелигенција и може да извршува различни задачи како што се пребарување на одредени статии, развој на содржина за веб-страници итн. Ваквите ботови ќе бидат особено барани во јавните и приватните институции, како и во академската заедница.

 

5. Петтата професија е полицаецот Метаверс.

Во метаверзумот вештачката интелигенција ќе има улога на катализатор, а со зголемувањето на употребата на виртуелната реалност ќе се појават и кривични дела поврзани со измама и заплашување на корисниците. Професијата полицаец на метаверзумот станува не само релевантна, туку и исклучително важна. Главните задачи на таквиот полицаец ќе бидат потрагата и неутрализацијата на сајбер-криминалците, како и обезбедување на безбедноста на корисниците во метаверс.

Така, воведувањето на вештачката интелигенција во нашите животи веќе го менува пејзажот на професиите денес и ќе продолжи да прави промени во иднина. Секоја професија која е поврзана со иновациите и новите технологии ќе игра важна улога во општеството.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.