Новите германски закони за канабис „што ветуваа промени“: Како легализирањето на марихуаната функционира во земјата и што понатаму?

Новите германски закони за канабис, кои веќе важат, ја легализираат употребата на канабис за поединци постари од 18 години. Тие можат да поседуваат до 25 гр. сушен канабис и да одгледуваат до три растенија дома.

 

 

 

Овие промени следат по дебатата за придобивките и недостатоците од полесниот пристап до лекот. Законската регулатива забранува употреба на канабис за лица под 18 години, но вклучува мерки за заштита на младите луѓе, како што се забрана за консумирање во близина на училишта и ограничување на содржината на THC. Може да се формираат социјални клубови со најмногу 500 членови над 18 години за одгледување и дистрибуција на канабис без профит, обесхрабрувајќи ги активностите на црниот пазар. Реформите имаат за цел да ги намалат криминалите поврзани со дрога, да ја подобрат контролата на квалитетот и да обезбедат здравствена едукација.

 

 

Владата планира да инвестира во превентивни програми. Министерот за здравство Карл Лаутербах ја нагласува потребата да се дестигматизира употребата на канабис и да се решат поврзаните ризици. Сепак, критичарите тврдат дека законите можеби нема да ги постигнат своите цели и може да доведат до зголемена употреба на марихуана и регулаторни оптоварувања. На меѓународно ниво, постојат различни пристапи за регулирање на канабисот.

 

 

Земјите како Португалија ги декриминализираа сите дроги, фокусирајќи се на здравјето наместо на казнувањето. Истражувањето за ефектите од легализацијата на места како САД не сугерира значително зголемување на нарушувањата на супстанцијата или ефектите. Сепак, постои загриженост за потенцијалните индиректни ефекти врз социјалните и здравствените фактори. Реформите за канабис во Германија ги одразуваат еволуирачките ставови кон политиката за дроги, балансирајќи ја легализацијата со размислувањата за јавното здравје и лекциите научени од искуствата на другите нации.

 • Васе напиша:

  Ова под итно треба да се воведе и во Македонија! Ионака имаме 100 одгледувачници!
  Башка, можеби драстично ќе се намали купување на диазепан и други апови за смирување!
  Но, швабиве се цареви… Може да поседувате 25 грама дневно, но 50 месечно!
  П.С.
  „Се обидовме да процениме што тоа количински значи. Претпоставуваме дека пазарот тежи околу 400 тони, што се меѓу 4 и 5 милијарди евра”, пресметува професорот по економија во однос на можните приходи од планираниот данок на канабис!!! (малку че се дополни буџето).

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *