Ново научно откритие: Дали знаете дека „лошите“ цревни бактерии можат да ве направат злобни и агресивни?

Вие сте она што го јадете е далеку од нова идеја. Но, дали ќе се изненадите кога ќе дознаете дека постои врска помеѓу нашата исхрана и колку сме агресивни? И дека дополнувањето на храната на затворениците со витамини и минерали се покажа дека го намалува насилството и лошото однесување?

 

 

Идејата дека лошата исхрана може да ги направи луѓето поагресивни не е строго нова.

Назад во 1940-тите, научник наречен д-р Хју Синклер (кој беше еден од првите луѓе кои ги докажаа здравствените придобивки од јадење мрсна риба) ја повикуваше британската влада за време на војната да им даде на децата бесплатно масло од бакалар и сок од портокал, на основа на дека, меѓу другото, лошата исхрана може да доведе до асоцијално однесување.
Исто така, книгата од 1970-тите, наречена „Nutrition And Your Mind“, од американскиот психолог д-р Џорџ Вотсон, тој тврди дека ако ги натерате луѓето да јадат повеќе храна богата со хранливи материи, богата со влакна и повеќе „добри“ бактерии (во форма на јогурт), ова ќе го подобри не само нивното здравје на цревата, туку и нивното однесување.

Луѓето не знаеле многу за цревните бактерии во 1970-тите, па тој беше јасно пред своето време.
Овие тврдења – дека можете да го подобрите однесувањето на луѓето со промена на нивната исхрана – беа главно игнорирани додека истражувачите од Универзитетот во Оксфорд не одлучија, во 1998 година, да спроведат студија за исхрана во блискиот затвор.

Во тоа време, затворениците се хранеле со евтина и скробна диета, која главно се состоела од житарки, бел леб и ултра-обработена храна, како што се масовно произведени пити со месо.

За студијата, истражувачите од Оксфорд по случаен избор доделиле 231 машки затвореник или да земаат пилула која содржи витамини, минерали и омега 3 (масна киселина која главно ја добивате од конзумирање мрсна риба), или плацебо. Ниту една група не знаеше што зема и двете групи ги земаа апчињата секој ден нешто повеќе од четири месеци.

За тоа време, истражувачите го следеле однесувањето на затворениците преку „извештаите на гувернерот“, кои се записи за какви било дела кои вклучуваат заплашување или насилство.

На крајот од студијата, која беше објавена во „British Journal of Psychiatry“ во 2002 година, истражувачите открија дека имало забележително намалување за 37 отсто во извештаите за насилство во групата што добивала додатоци, додека немало значителна промена во однесувањето на затворениците кои земаат плацебо.

Подоцна слична студија беше спроведена од Државниот универзитет во Калифорнија во САД во 2021 година, со 450 млади престапници, на кои им беше даден витамински и минерален додаток, со додаден омега 3 – тоа доведе до 39 отсто намалување на насилните напади врз персоналот и други затвореници.

Истражувачите истакнаа дека со оглед на тоа што извршувањето насилни дејствија води до повеќе време во затвор, како и повисоки нивоа на боледување и поголемо исцрпување кај затворскиот персонал, давањето додатоци на затворениците би било економичен начин не само да се намали нивото на агресија во затворите. , но и заштедете пари (според Министерството за правда, чини повеќе од 47.000 фунти годишно за сместување на еден затвореник – па трошењето мала сума за подобрување на нивната исхрана ми се чини дека е добра инвестиција).

 

 

И, се разбира, не се само затворениците. Студијата на агресивни деца, на возраст од 11 до 12 години, спроведена од Универзитетот во Питсбург во 2016 година, покажа дека тримесечно земање суплементи кои содржат витамини, минерали и омега 3 доведоа до значителен пад на агресивното однесување. За жал, кога децата престанаа да ги земаат суплементите, лошото однесување се врати. Па, зошто земањето суплементи го има овој ефект?

Па, секој кој се храни главно со нездрава храна има речиси сигурно недостиг од клучните хранливи материи, а од бројни студии знаеме дека добивањето соодветно снабдување со соодветни витамини и минерали, во текот на вашиот живот, е од суштинско значење за правилно функционирање на вашиот мозок и централниот нервен систем.

А тоа, пак, може да има големо влијание врз контролата на импулсите, каде што можете да ги контролирате чувствата на лутина и агресија.

Исто така, постои влијанието што лошата исхрана го има врз вашиот цревен микробиом – микробите што живеат во нашите црева и кои влијаат на нашето здравје на многу различни начини.

Во една неодамнешна студија со глувци, која допрва треба да биде објавена, научниците од Универзитетот Бар-Илан во Израел покажаа дека можат да ги направат глувците повеќе или помалку агресивни едноставно со манипулирање со нивниот микробиом. Колку помалку бил разновиден нивниот микробиом и колку повеќе „лоши“ бубачки се засолнуваат, толку поагресивно се однесувале глувците.

Не е јасно зошто, но тоа може да биде затоа што лошите бактерии произведуваат хемикалии кои предизвикуваат воспаление, а тие хемикалии можат да патуваат до мозокот преку нашето снабдување со крв.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *