Ново откритие на „Џејмс Веб“: Астрономите открија неверојатна слика од млада ѕвезда стара само 100.000 години

Каде и да погледне JWST во вселената, материјата и енергијата се во интеракција со спектакуларни прикази. Телескопот Џејмс Веб открива повеќе детали во овие интеракции од кој било друг телескоп затоа што може да види преку густ гас и прашина кои покриваат многу објекти. На нова слика, JWST забележува млада протоѕвезда стара само 100.000 години.

Ѕвездата се вика L1527, и на оваа млада возраст, сè уште е закопана во молекуларниот облак што ја родил. Ова е една од причините зошто НАСА го изгради JWST (со помош на ESA и CSA.) Телескопот може да гледа низ прашина и гас за да ги открие најраните фази на формирање на ѕвезди.

 

 

 

Оваа слика е снимена со MIRI, средноинфрацрвениот инструмент. Младата протоѕвезда е во срцето на сето тоа, и таа сè уште расте. Ја акумулира масата од протопланетарниот диск што го опкружува. Дискот е ситната темна хоризонтална линија во центарот на сликата.
Протоѕвездата не е ѕвезда од главната низа, па затоа не е подложена на фузија како Сонцето. Можеби има мала количина на фузија на деутериум во неговото јадро, но таа генерира енергија на поинаков начин.

Како што гравитационата моќ на ѕвездата го приближува материјалот, материјалот се компресира и се загрева. Повеќе енергија доаѓа од ударните бранови генерирани од влезниот материјал кој се судира со постоечкиот гас. Ова е енергијата што ја осветлува ѕвездата и нејзината околина во џиновскиот молекуларен облак што ја родил.

Како што младите протоѕвезди акумулираат маса, тие генерираат моќни магнетни полиња. Во комбинација со ротацијата на ѕвездата, овие полиња ја оддалечуваат материјата од ѕвездата. Така, како што протоѕвездата добива маса, таа исто така исфрла дел од неа назад во вселената со спектакуларни млазови во облик на песочен часовник кои доаѓаат од половите на ѕвездата. Овие млазови создаваат видливи лачни удари во материјата околу ѕвездата, кои се филаментарните структури.

Во средината на ѕвездата има полициклични ароматични јаглеводороди (PAHs). Тие се органски соединенија изобилни низ Универзумот кои можеби придонеле за појавата на животот. Тие светат сино на сликата, вклучително и во филаментарните структури. Црвениот регион во центарот е дебел слој од гас и прашина што ја опкружува младата ѕвезда, осветлен од енергијата на ѕвездата. Белиот регион помеѓу црвеното и синото е мешавина од материјали.

 

 

 

Има неодговорени прашања за формирањето на протоѕвезди, а една од главните научни цели на JWST е формирањето ѕвезди. На пример, астрофизичарите не знаат точно како и кога се активира фузијата, а протоѕвездата станува ѕвезда од главната низа. Иако астрономите знаат дека има моќни магнетни полиња околу протоѕвездите, тие не знаат точно како се формираат и каква улога играат во колапсот и ротацијата на ѕвездата.

JWST направи одреден напредок по ова прашање. Неодамна потврди дека млазовите од младите ѕвезди се порамнети поради ротацијата на ѕвездата и магнетните полиња, нешто што е поддржано од теоријата, но не потврдено со набљудувања до сега.

Исто така, постојат несигурности за тоа како се формираат двојните ѕвезди. Дали се формираат на ист начин како и осамените ѕвезди? Зошто толку многу ѕвезди се бинарни?
Точната природа на настаните што предизвикуваат формирање на ѕвезди е исто така нејасна. Ударните бранови од супернови може да предизвикаат раѓање на ѕвезди, но што е со другите случаи? Дали е само прашање на густина?

 

  • Васе напиша:

    Од овде се гледа дека ѕвездата е во пубертет! Ќе и треба уште неколку милиони години да созрее!
    Се гледаме тогаш!?

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *