Нутриционист открива 7 намирници кои никогаш не треба да ги готвиме во алуминиумска фолија

Алуминиумската фолија е практична и повеќенаменска, но овој сјаен и флексибилен метален материјал не е секогаш најбезбеден за готвење.

„Ако завиткате зеленчук или протеини за печење, алуминиумската фолија генерално е безбедна,“ вели Бриџит Вуд, регистриран нутриционист. „Но, кога готвите со фолија на високи температури, особено со кисели или зачинети јадења, треба да бидете повнимателни, бидејќи тогаш може да се ослободи поголема количина алуминиум во храната.“

 

Некои истражувања сугерираат дека прекумерното внесување на алуминиум може да биде поврзано со одредени здравствени проблеми, како што се невродегенеративни болести, но научните студии сè уште се во тек.

Додека истражувањата напредуваат, Вуд препорачува да користите алуминиумска фолија означена како „безбедна за храна“ (најголем дел од фолијата е таква). Не сите фолии се исти – избегнувајте ултра-тенка фолија или онаа што не е наменета за употреба со храна. Истото важи и за алуминиумските садови.

Ако не сте сигурни дали вашето јадење треба да се пече во фолија, секогаш постои алтернатива. „Ако сакате да бидете дополнително внимателни, користете хартија за печење како заштитен слој или изберете сад отпорен на топлина,“ советува Вуд.

Еве кои намирници не треба да ги готвите во алуминиумска фолија:

 

1. Било што што ќе го ставите во микробранова печка

Алуминиумската фолија и микробрановата печка воопшто не одат заедно! Изложеноста на алуминиум на микробранови зраци може да предизвика искри, па дури и пожар, што може трајно да го оштети вашиот апарат – или да доведе до нешто уште полошо.

Освен тоа, остатоците од храна не треба да се чуваат во алуминиумска фолија затоа што не е херметички затворена. Наместо тоа, чувајте ја храната во стаклени или садови безбедни за микробранова, за да можете лесно да ја подгреете.

 

2. Домати, агруми и кисели маринади

Домати, агруми (портокали, лимони, лимети) и маринади базирани на оцет спаѓаат во категоријата кисели намирници и не треба да се готват во алуминиумска фолија.

„Киселите намирници можат да предизвикаат поголемо ослободување на алуминиум во храната, што може да доведе до зголемен внес на овој метал. Долгорочната изложеност на големи количини може потенцијално да создаде здравствени проблеми,“ објаснува Вуд.

 

3. Солени јадења

Како и киселината, солта исто така предизвикува ослободување на алуминиум во храната.

Јадењата што содржат голема количина сол – како солени пецива или сушено и конзервирано месо (на пример, шунка и колбаси) – не треба да се готват во алуминиумска фолија. Ова се должи на реакцијата помеѓу натриум хлоридот (солта) и алуминиумските јони.

 

4. Јадења што се готват долго време

Ако сте навикнати да ги завиткувате ребрата во фолија пред да ги печете со часови, можеби е време да ја промените таа навика.

„Избегнувајте употреба на алуминиумска фолија за јадења што се печат долго време, како бавно печени меса или тепсии,“ вели Вуд. „Колку подолго храната останува во контакт со фолијата, толку повеќе алуминиум може да се ослободи во неа.“

Истражување во International Journal of Environmental Research and Public Health покажало дека истото јадење, кога се готви во огноотпорен сад, има многу помалку алуминиум во себе отколку кога е готвено во алуминиумска фолија.

Најдобра алтернатива? Изберете керамички или стаклен сад за печење, или ставете слој хартија за печење помеѓу храната и фолијата.

 

5. Храна што се пече на висока температура

Алуминиумот почнува да се топи на температури над1537 °C, но сепак не е препорачливо да се користи при готвење на температури над 205 °C.

На повисоки температури, металот може побрзо да се ослободи во храната. Затоа, наместо да печете компир завиткан во алуминиумска фолија, премачкајте го со тенок слој неутрално масло или завиткајте го во хартија за печење.

Истото важи и за храна што се приготвува на оган во природа – печењето на храна завиткана во алуминиумска фолија на отворен пламен не се препорачува.

 

6. Морска храна

Популарен начин за готвење риба е да ја завиткате во алуминиумска фолија, но истражување објавено во Food Science and Nutrition покажало дека алуминиумот продира подлабоко во рибата отколку во месото од копнени животни.

Тоа значи дека рибата е најлошиот избор за готвење во алуминиумска фолија. Наместо тоа, пробајте методот „ен папијот“ (en papillote) – печење во хартија за печење, што овозможува слично готвење на пареа.

 

7. Колачиња

Колачињата технички можат да се печат на алуминиумска фолија, бидејќи се печат на релативно ниска температура и за кратко време, но резултатот нема да биде најдобар.

Фолијата ќе ги направи дното на колачињата потврдо и покрцкаво, а тестото може да се залепи за фолијата, што ќе ги направи покршливи при вадењето.

Најдобра опција? Користете хартија за печење или нелеплив плех за да добиете рамномерно печени и лесно вадени колачиња.

Иако алуминиумската фолија е практична, нејзината употреба во готвењето бара внимание. Ако често готвите со фолија, размислете за алтернативи како стаклени или керамички садови или користење хартија за печење како заштитен слој. Така ќе го намалите внесот на алуминиум и ќе ја заштитите својата храна – и здравје!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *