Од домашното поубаво нема: Конзервансите во сувомесните производи го зголемуваат ризикот од дијабетис тип 2 за над 50 %

Конзервансите во сувомеснатите производи може да го зголемат ризикот од дијабетес тип 2 за повеќе од половина, сугерира една студија.

Истражувачите велат дека откриле врска помеѓу нитритите – кои се користат за додавање боја и арома на месото како што се колбасите и сланина – и зголемен ризик од дијабетес тип 2.

Тимот пристапил до податоците собрани од повеќе од 100.000 луѓе во Франција кои биле следени од 2009 година.

 

Учесниците се запишаа доброволно и сами ја пријавија својата медицинска историја, исхраната, начинот на живот и главните здравствени ажурирања и беа следени околу седум години.
Анализата сугерира дека оние кои имале најголем вкупен внес на нитрити во исхраната имале 27 отсто зголемен ризик да развијат реверзибилна состојба.

Научниците, исто така, открија дека луѓето со најголем внес на натриум нитрит – најважниот додаток одговорен за карактеристичната боја и вкус поврзани со суво месо – имале 53 отсто поголем ризик од развој на дијабетес тип 2.

Водечкиот автор д-р Бернард Сроур, од „Универзитетот Сорбона Париз Норд“, рече: „Овие резултати даваат нов доказ во контекст на тековните дискусии во врска со потребата за намалување на употребата на нитритни адитиви во преработеното месо од страна на прехранбената индустрија.

„Во меѓувреме, неколку јавни здравствени власти ширум светот веќе им препорачуваат на граѓаните да ја ограничат потрошувачката на храна што содржи контроверзни адитиви, вклучително и натриум нитрит.

Количината на нитрити што луѓето ја консумирале од адитиви во храната во студијата била, во просек, 0,51 mg на ден.

 

 

Групата која консумирала најмногу нитрити имала во просек 0,62 mg дневно.

Според претходните истражувања, една сланина содржи околу 0,25 мг нитрити.

Приближно еден од 12 возрасни лица во ОК и САД има дијабетес тип 2 и од нив, 90 проценти се со прекумерна тежина или дебели.

Претходните студии покажаа дека јадењето многу црвено и особено преработено месо е поврзано со поголем ризик од состојба предизвикана од дебелина.

Сепак, други експерти изразија загриженост за најновите наоди и како се оценуваше внесот на адитиви во храната.

Тие, исто така, предупредија дека нитритите од прехранбените адитиви придонесуваат само за околу 4 до 6 отсто од вкупниот внес на нитрити, а остатокот доаѓа од други извори, како што е водата за пиење.
„Истражувачите мораа да погодат која храна содржи различни нитритни адитиви, нивоата што се користат во производите и количеството на храна што се консумира.

„Најдобар начин да го намалите ризикот од развој на дијабетес тип 2 е да бидете физички активни, да одржувате здрава тежина за вас и да јадете разновидна исхрана базирана на зеленчук, мешунки, јаткасти плодови, семки и овошје, заедно со интегрални тестенини и умерено внесување млечна храна и месо – особено преработеното месо“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.