Од идеја до реализиција: Светлата куќа во пустината Соноран во Мексико

Клиентот сакал мала семејна резиденција во пустината Соноран во Мексико со строга геометрија и смел финиш, но се плашел дека зградата ќе изгледа како „светла кутија со прозорци“. На помош му дојдоа Мери и Давит Џилавјан, млади архитекти и визуализатори од Москва.

Архитектите не сакале да измислат нешто ново, туку решиле едноставно хармонично да ги комбинираат бојата и обликот. Проектот користел наведен покрив без настрешница со скриен внатрешен систем за одводнување. За да се оддалечат од стандардната употреба на прозорците, авторите решиле да ги направат расфрлани, со различни форми и големини. Покрај индивидуалниот дизајн, ова решение овозможува светлината да допре до сите простории на куќата.

Резултатот е проект на куќа со светли бои со некои модерни минималистички форми. И покрај оваа живописна визија, архитектите се обидоа да се вклопат во околината. За жал, во одредена фаза проектот беше суспендиран, но авторите беа страсни за идејата за овој концепт и го завршија.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.