Од „iPhone“ и „Android“ предупредуваат на можни напади периодов: „Внимавајте на која WiFi мрежа се закачувате, може уредот да ви биде целосно „скениран“

Милијарди луѓе со паметни телефони „iPhone“ или „Android“ предупредуваат за напад на нивните уреди, со издадени клучни совети како да се заштитите од нив. Заканите претставуваат ризик за безброј уреди ширум светот, со тоа што има способност да влијае на речиси секого со паметен телефон.

И за жал, можеби веќе сте се нашле жртва на таков напад без воопшто да знаете. Но, што е всушност нападот на „злобниот близнак“? Според експертите во NordVPN, нападот на „злобниот близнак“ е сајбер напад на кој може да се „сопнете“ неверојатно лесно.

 

 

 

„Хакер создава лажна Wi-Fi пристапна мрежа која имитира легитимна мрежа и ги мами корисниците да се поврзат“, се вели во него.

Тие создаваат жаришта за да се инфилтрираат во уред и да добијат неовластен пристап до чувствителни податоци“.

Областите каде што сте ранливи од овие инциденти се на јавни места кога треба да го поврзете вашиот уред на интернет, како што се кафуле, трговски центар или аеродром. Откако ќе се поврзете на лажната мрежа, сè што потоа правите на вашиот уред од тој момент па натаму се споделува со хакерот, поминувајќи низ нивниот сервер. Ова може да биде најтешкиот дел, бидејќи многу од лажните Wi-Fi мрежи имитираат вистински мрежи во нивно име. Значи, навистина се сведува на тоа да се биде паметен со какви било податоци што споделувате на јавна мрежа.

 

 

Хакерот добива способност да го следи интернет сообраќајот на жртвата и да фаќа лични информации што корисниците ги пренесуваат преку мрежата. Најдобар начин да се забележи лажната мрежа е да се види дали има две со исто име. И ако забележите, пријдете на персоналот ако можете да ги најдете за да разликувате која е вистинската. NordVPN, исто така, предупредува за екраните за најавување откако ќе се поврзете. Ако во овој момент ве прашаат за лични детали, тоа е голем знак дека ќе бидете жртва на измама ако продолжите.

Веднаш исклучете го телефонот и сменете ги лозинките на вашите профили или сметки. И ако немате вклучено автентикација со два фактори (2FA), наместете ја. NordVPN потоа вели да го скенирате вашиот уред за малициозен софтвер и внимателно да ги следите вашите сметки за каква било сомнителна активност како што се лажни банкарски плаќања.
„Избегнувајте небезбедни мрежи за кои не е потребна лозинка за поврзување. Ова може да ве заштити од напади, прислушување и дистрибуција на малициозен софтвер во вашиот уред“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *