Одговор на најголемата мистерија: Каде оди душата после смртта, во рајот или во пеколот?

Како да дознаете каде оди душата по 40 дена: во пеколот или рајот? Ова прашање ќе биде од интерес за многумина. Секој од нас има починати роднини, па воопшто не е чудно што луѓето и по смртта се загрижени за својата судбина. Овие прашања остануваат секогаш релевантни, а свештенството може да одговори на нив.

Се смета дека мртвите преку соништата комуницираат со живите. Ако некое лице сонува за роднина кој заминал во друг свет, тогаш тоа значи дека неговата душа дошла да го посети сонувачот.

Теолозите и свештенството даваат одговор за тоа како да знаете каде отишла душата на блискиот по смртта, во рајот или во пеколот?

Каде оди душата после смртта?

Одредувањето каде оди душата по смртта – во рајот или пеколот – не е толку тешко. Ако починатиот роднина често се појавува во сон, тоа значи дека неговиот задгробен живот се развил доста успешно, додека тој мирно оди меѓу небото и земјата. Ако, по смртта, не сте го сонувале лицето во наредните месеци по 40 дена, тогаш тоа значи дека тоа не е добро. Затоа мораме усрдно да му се молиме на Бога за него. Многу е веројатно дека душата на таква личност паднала во подземјето. А Ѓаволот го мачи, не дозволувајќи да ги посети своите роднини.

Се случува луѓето да видат пророчки соништа, а потоа можат да откријат до каде стигнала душата на нивната сакана. Една девојка видела мртов татко во сон, на почетокот неговата слика ѝ изгледала млитава и болна, почнала жестоко да му се моли на Бога, а потоа го видела својот татко како сјае и се смешка во сон, се чини дека за нејзините молитви Господ се смилувал на маченикот и го однел во рајот. Така, молитвите на живите можат да ја спасат душата на покојникот од вечното мачење. Главната работа е што треба да се молите со сето свое срце, а потоа Господ ќе се сожали, бидејќи има многу љубезно срце.

 

Каде е другиот свет со духови

 

Всушност, другиот свет, во кој живеат добри и зли духови, е многу близок до луѓето, дури и поблизок отколку што мислиме. Има многу паралелни димензии, а тој е во една од нив и секој може да стигне до таму. Можете да погледнете во другиот свет со помош на ритуали, но ова е опасно, па затоа е подобро да не го правите тоа.

Вереникот на една млада девојка починал во болница, а таа се прашувала кога ќе ѝ дојде време да оди во задгробниот живот, дали таму ќе го сретне својот љубовник и дали тој сè уште ќе ја сака. На што го слушнала одговорот на свештеникот: во другиот свет сè е поинаку, таму душите на мртвите размислуваат за Бога, но не забораваат на своите најблиски, мртвите ги гледаат живите од небото. И ако живеете со љубов кон мртов млад човек, тогаш љубовта повторно ќе се роди на небото, па дури и со поголема сила.

 

Теоријата за преселба на душата во друго тело по смртта

Еден млад пар се венчал во црква прашувајќи се дали нивните семејни врски ќе бидат важни на Рајот. Се верува дека ако љубовниците се венчаат пред Бога, тогаш по смртта нивните души повторно ќе се соединат во вечно соединување.

Постои и теорија, иако не е многу популарна, но има целосно право да постои дека по смртта душата се преселува во друго тело, додека човекот повторно се раѓа, само на друга човечка планета во некој од паралелните светови, така што неговиот живот продолжува, само во поинаква форма. Не е ни чудо што некои тврдат дека живееле многу животи и се сеќаваат што се случувало во претходните. И оваа верзија не го исклучува постоењето на Бог, сосема е природно тој да контролира сè, па кој ќе се роди човек во новиот живот зависи само од неговите дела на овој свет.

 

Каков живот во Рајот ја чека душата на човекот

Според христијанската верзија, сите мртви луѓе ќе постојат како ангели Божји, ќе му служат на својот господар, Семоќниот, семејните врски, се разбира, ќе останат, но ќе бидат со помал приоритет.

Според Светото писмо, на праведниците им е предодредено место во рајот, а на грешниците им е предодредено да се мачат во пеколот, но исто така вели дека кога душата ќе се покае во пеколните маки за сите нејзини гревови, Господ ќе ја помилува и ќе ја однесе во рајот. Но, има и души кои доброволно одат во пеколот за своите злосторства, иако нивните роднини се молеле за прошка за нив. Оттука и моралот дека грешниците во подземјето се чистат и одат во рајот, но тоа не се случува веднаш, секој има свој начин.

Луѓето веруваат дека рајските градини се многу поубави од оние на земјата и дека нема утро, нема ноќ, нема вечер, туку само светол ден, а исто така нема зима и есен, туку само пролет и лето. Таму на луѓето не им треба вода или храна. Секој од нас е навикнат да се сретнува со зората и да заспива по стемнување, па луѓето не можат да замислат поинаков живот за себе. Но, на Небото владее таква благодат што ќе заборават на земниот живот.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *