Можете ли да одговорите на 10 прашања од „Кој сака да биде милионер?“, кои би ви ја донеле главната награда?

Одговори:

10. В: Неговиот стоматолог

Уметникот ги насликал својата сестра Нан и нивниот стоматолог, Бајрон Мекиби.

9. В: Кокос

Копра е исушената пулпа од кокос добиен со сушење на сонце или во рерна.

8. A: Гугол

Во 1938 година, математичарот Едвард Казнер шетал со неговиот 9-годишен внук Милтон Сирота и рзговарале за број со 100 нули кој тогаш немал име, момчето предложило да се вика гугол.

7. В: Кислород

Речиси 99% од масата на човечкото тело се состои од 6 елементи: кислород (65%), јаглерод (18,5%), водород (9,5%), азот (3,2%), калциум (1,5%) и фосфор (1%) Само околу 1,3% е окупирано од други елементи.

6. В: Вратен прешлен

Атлас е името на првиот цервикален пршлен на луѓето и ‘рбетниците, по митолошкиот херој.

5. В: 26

Оригиналната Рубикова коцка се состои од 8 агли, 12 лица и 26 коцки.

4. Б: Иницијали на ќерка му

Јуџин Сернан стана 11-тата личност што прошета по лунарната површина. Тоа се случи во 1972 година за време на мисијата Аполо 17. Па, во небесното тело, тој ги впиша иницијалите на својата ќерка: „ТДЦ“.

3. Б: Пејзаж

Во позадината на сликата „Мона Лиза“ е прикажан пејзаж, кој игра важна улога во перцепцијата на целото платно.

2. Б: Брзо

Повеќејазичната Интернет-енциклопедија „Википедија“ е создадена во 2001 година. Веб-страницата се заснова на принципот „вики“, што значи дека секој корисник на World Wide Web може да уредува која било страница. Самиот збор вики е преведен од хавајски како „брз“.

1. Г: 6

6 мориња: Мраморно, Егејското, Јадранското Море, Црното, Јонското и Критското.