Одговори од научниците: Што нè очекува на Земјата ако се открие вонземска интелигенција?

Од создавањето на програмата „Потрага по вонземска интелигенција“ (SETI), многу научници се занимаваат со прашањето: што ќе се случи ако откриеме сигнал од вонземска интелигенција? За ова се развиени специјални протоколи, но се уште е отворено прашањето како точно ова откритие ќе влијае на луѓето.

Во 2020 година, еден труд на Кенет Визиан и Џон Трафаген сугерираше дека постои ризик од пронаоѓање на вонземски живот кој претходно не бил доволно истражен. Визиан и Трафаген тврдеа дека опасноста од откривање не доаѓа од самите вонземјани, туку од фактот дека предноста од пристапот до оваа порака може да предизвика земски проблеми, како што се шпионажа, ескалација на конфликти меѓу државите, па дури и може да доведе до „надворешна“ војна.

 

 

Студијата имаше за цел да моделира што можат политичарите да направат во овој случај. Како што се гледа во некои научно-фантастични филмови, се претпоставува дека војската брзо ќе ја преземе контролата врз контактот со вонземјаните. Една нова студија на Џејсон Рајт, Челзи Харамиа и Габриел Свини тврди дека овој пристап е погрешен. Велат дека откривањето на сигнал од вселената ќе биде многу тешко да се чува во тајност.

Вишиот астроном на Институтот СЕТИ, Сет Шостак, кој не бил вклучен во оваа студија, верува дека многу од протоколите и сценаријата на кои работеле всушност не размислуваат колку би било јавно таквото откритие. Шостак верува дека кога ќе се откријат вонземјаните, медиумите веднаш ќе почнат да ја шират оваа информација. Обично за неколку часа целиот свет ќе знае за овој настан.

На пример, во 1997 година, кога беше откриен сигнал кој доаѓа надвор од земјината атмосфера и навидум вонземски, на „Њујорк Тајмс“ му требаа само 15 часа за да дознае и да го повика институтот. Се покажа дека сигналот е редовна телеметрија од вселенското летало SOHO, но медиумите веќе наголемо го покриваа тоа. Не се пронајдени ниту поголеми конфликти или воена ескалација.

 

 

Визиан и Трафаген веруваат дека радиотелескопите и истражувачите на вонземски живот треба да ја зголемат нивната безбедност во случај на откривање. Многу научници се загрижени за овој предлог, бидејќи со оглед на бројот на луѓе кои веруваат дека владата и војската сега кријат вонземјани, таквиот пристап веројатно ќе доведе до горенаведеното негативно сценарио.

Од друга страна, Рајт, Харамиа и Свини веруваат дека транспарентноста и отвореноста на истражувачите кои бараат интелигентни цивилизации во вселената е клучот за справување со можните ризици кои можат да се појават на глобалната арена. Владите и јавноста генерално треба да бидат свесни за можните сценарија.

Шостак смета дека најважното нешто на што треба да обрнат внимание луѓето и политичарите е откриениот сигнал да не претставува потенцијална опасност.

Најблиската ѕвезда е оддалечена речиси 4 светлосни години. Ова растојание е преголемо за модерно вселенско летало. Ако вонземската цивилизација со лоши намери е во состојба брзо да го надмине овој пат, тогаш зошто тие треба да испратат сигнал однапред?

 

Дали треба да одговориме на сигнал од вонземјани?

Во 2010 година, „Меѓународната академија за астронаутика (IAA) објави Декларација за принципи во врска со потрагата по вонземска интелигенција. Во него се наведува дека по конечното откритие, не треба да има одговор без меѓународни консултации.

Сепак, Шостак верува дека загриженоста за одговорот е многу спорна. Нашите телевизиски преноси и аеродромски радари испраќаат сигнали во вселената со децении. Вонземјаните едноставно можат да испратат порака, а со тоа да потврдат дека нè слушнале.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.