Официјално: Научниците ја открија причината за смртта на археолозите кои ја отворија гробницата на фараонот Тутанкамон

Долги години имаше гласини за мистериозно „проклетство“ на гробницата на фараонот Тутанкамон. Сега научниците ја утврдија причината за мистериозната смрт на британските археолози кои ја отворија оваа гробница пред повеќе од сто години.
Се започна со откривањето на гробницата на фараонот Тутанкамон од страна на британскиот археолог Хауард Картер и група археолози. Сепак, неколку години по овој настан, учесниците на отворањето починаа, вклучувајќи го и самиот Картер.

 

 

Научниците сега заклучија дека причината за смртта на истражувачите е „пештерска болест“ предизвикана од габите „Aspergillus“ пронајдени во гробницата. Овие печурки, кои живеат во такви услови, остануваат одржливи многу години, а исто така ја зголемуваат нивната штетност. Аспергилус, според научниците, можел да ја предизвика смртта на придружникот на Картер, Лорд Карнарвон.

Судбината на истражувачите поврзана со уште едно археолошко откритие – гробницата на литванскиот принц Казимиерз Јагиелончик – исто така е поврзана со белодробна инфекција предизвикана од слични габи.

Ова откритие ги побива долгогодишните гласини за проклетството што ја опкружувало гробницата на Тутанкамон. Научниците тврдат дека мистериозната смрт на истражувачите била резултат на природни фактори, а не на натприродна сила.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *