Огромен пробив во потрагата по вонземјани: НАСА откри 85 егзопланети слични на Земјата кои би можеле да имаат услови за живот

Научниците открија ветувачки развој во потрагата по вонземски живот. Со проучување на сателитски податоци на НАСА, експертите од Универзитетот во Ворвик пронајдоа уште 85 „егзопланети “ – планети надвор од нашиот Сончев систем.

Нивната големина се движи од околу 17.700 километри до неверојатни 563,270 километри во дијаметар – така што сите се поголеми од Земјата.

Но, како и Земјата, тие се потенцијално на вистинското растојание од нивните ѕвезди домаќини за да имаат температура што може да го одржи животот – позната како „населлива зона“.

Досега се откриени повеќе од 5.000 егзопланети , но сè уште не е сигурно во кои се наоѓаат вонземски форми на живот.

Новата студија беше предводена од докторантката Фејт Хоторн на катедрата за астрономија и астрофизика на Универзитетот во Ворвик.

„Сите егзопланети се во 85 уникатни системи – една планета по ѕвезда. Некои од нив би можеле да бидат карпести, некои може да бидат гасовити. Многу е ретко да се откријат планети погодни за населување – потребен ви е многу специфичен сет на услови за населување и ќе треба идна работа за да се потврди ова“.

Д-р Хоторн и нејзините колеги го користеа сателитот за истражување на транзитни егзопланети на НАСА (ТЕСС), кој беше лансиран во 2018 година за да го надгледува небото за промени во осветленоста на најблиските ѕвезди.

Користејќи го методот на транзит, експертите не само што можат да пронајдат планети, туку и да заклучат одредени детали за нив, како што се нивната големина и колку време е потребно за да орбитираат околу нивната ѕвезда.

 

Прелиминарната проценка открива дека на 85 егзопланети им требаат помеѓу 20 и 700 дена за да орбитираат околу нивните ѕвезди домаќини, додека повеќето егзопланети забележани од TESS имаат орбитални периоди од само 3 до 10 дена.

Тимот признава дека од вкупно 85 егзопланети, 60 се сосема нови откритија, додека 25 се исто така откриени во податоците на TESS од други истражувачки тимови кои користат различни техники за пребарување.

Во оваа фаза тие сè уште треба да бидат дефинитивно потврдени од НАСА како егзопланети, но истражувачите се надеваат дека тоа ќе се постигне со идни набљудувања.

 

Од јануари 2024 година, повеќе од 5.500 егзопланети се откриени и потврдени од првиот во 1992 година.

Според онлајн базата на податоци за егзопланети на НАСА , 1.912 од егзопланетите се како Нептун, 1.772 се гасни џинови како Јупитер, 1.679 се супер-Земји и 199 се карпести.

Но, НАСА нагласува дека ова е само „мал дел“ од сите планети само во галаксијата Млечен Пат, која може да брои стотици милијарди.

Имајќи предвид дека има околу 2 трилиони галаксии во набљудуваниот универзум, може да има 1.000.000.000.000.000.000.000.000 планети.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *