Огромен пробив во потрагата по вонземјани: НАСА откри егзопланета „супер Земја“ која би можела да има соодветни услови за живот

Научниците дојдоа до возбудливо и потенцијално револуционерно откритие во потрагата по вонземски живот, откако открија знаци на гас произведен само од живи организми на далечна водена планета.

 

 

 

„K2-18 b“, која е осум пати поголема од Земјата и е оддалечена 120 светлосни години од нас, се наоѓа во зоната погодна за живеење на нејзината студена џуџеста ѕвезда во соѕвездието Лав. Се смета дека е „хикески“ свет – релативно нова класа на егзопланети кои поседуваат клучни состојки за вонземјаните поради нивната атмосфера богата со водород и океаните со вода. Но, присуството на нешто друго е тоа што ги возбуди астрономите уште повеќе.

Соединението диметил сулфид (DMS) – комплексна молекула составена од атоми на јаглерод, водород и сулфур – беше откриена заедно со два гаса што исто така имаат јаглерод.

Ова секако укажува на тоа дека „K2-18b“ е „Hycean“ свет, но бидејќи и двата гаса можат да се произведат со неоргански процес, тие сами не нудат доказ за вонземски живот.

Водечкиот автор на истражувањето, Нику Мадусудан, рече дека дури и изгледите за постоење на DMS на далечна егзопланета се „вознемирувачки“.

 

 

 

„Нашето откритие е голем развој во егзопланетарната наука, особено демонстрацијата дека можеме да откриеме молекули базирани на јаглерод во егзопланети со мала маса во зоната погодна за живеење“, изјави професорот од Универзитетот во Кембриџ.
„Кога првпат ги видовме податоците, беше многу возбудливо и надреално искуство да се направи такво фундаментално откритие“.

Професорот Мадхусудан додаде: „Традиционално, потрагата по живот на егзопланетите се фокусираше првенствено на помалите карпести планети, но поголемите светови на Хикејот се значително попогодни за атмосферски набљудувања. Претстојните набљудувања на Џејмс Веб треба да можат да потврдат дали DMS навистина е присутен во атмосферата на „K2-18 b“ на значајни нивоа“.

Опсерваторијата на НАСА вредна 10 милијарди долари е во состојба да го анализира хемискиот состав на далечна планета со фаќање на светлината од нејзината ѕвезда домаќин откако ќе помине низ атмосферата на планетата на пат кон Земјата. Гасовите во атмосферата апсорбираат дел од ѕвездената светлина, но секој од нив остава сигнални знаци во спектарот на светлината што астрономите потоа можат да ги откријат.

Освен што е позната како супер Земја, „K2-18b“ е класифицирана и како планетата „под Нептун“.

 

 

 

Овие светови не се наоѓаат во нашиот Сончев систем, туку се дефинирани како планета која има помал радиус од ледениот џин што е најоддалечен од нашето Сонце. Под-Нептуните се слабо разбрани поради нивната оддалеченост од нас, така што природата на нивната атмосфера е предмет на дебата меѓу астрономите.

 

  • Васе напиша:

    Само да дефинираме што се тоа 120 светлосни години, т.е. каде од тука го видоа тоа? Тоа значи за да стигнете до оваа планета погодна за живот, треба прво да направите летало кое може да лета со брзина на светлината или јаче… И кога ќе го направите тоа (најверојатно за едно 120 години), ќе треба со истата таа брзина да патувате 120 години!!! Или да биде појасно, тоа се 1,135,287,656,709,696 километри или 1,14 квадротрилиони километри!!!!!!

  • Goran напиша:

    abe zosto pred da tresesh gluposti ne procitash neshto m???

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *